Hlavní obsah

TikTok se změní, aby byl bezpečnější pro mládež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Sociální síť TikTok oznámila úpravy svých pravidel a další kroky, jejichž cílem je učinit platformu s krátkými videi bezpečnější, zejména pro mladé uživatele. Mimo jiné testuje nástroj, který by vyhodnocoval, zda je určitý příspěvek vhodný pro dospívající. Také prý zpřísňuje pravidla namířená proti „nebezpečným činům a výzvám“ a více se zaměří na obsah související s poruchami příjmu potravy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Změny přicházejí necelé čtyři měsíce poté, co se zástupce sociální sítě vlastněné čínskou firmou ByteDance poprvé účastnil slyšení v americkém Kongresu o bezpečnosti na digitálních platformách, přičemž tématem říjnového jednání byla právě ochrana mládeže. Americká média také připomínají, že na TikToku se v poslední době šířilo vícero znepokojivých výzev, které nabádaly uživatele, aby ničili majetek škol nebo aby se škrtili, dokud neomdlí.

Bezpečnostní šéf firmy v USA Eric Han v úterý při konferenčním hovoru s novináři mluvil o plánu využít tento rok k „dospívání jakožto bezpečnostní tým a jakožto platforma“. „Náš přístup se musí stát sofistikovanějším,“ citoval jej web Protocol, který přináší zpravodajství ze světa digitálních technologií.

Čína znovu omezí dětem čas, který smějí trávit hraním PC her

Hry a herní systémy

Nová opatření mají například potlačit šíření „nebezpečných falešných zpráv“, byť nebylo ihned jasné, jaký obsah bude do této kategorie spadat. TikTok také posiluje pravidla ohledně poruch příjmu potravy a chce začít omezovat i dosah obsahu propagujícího extrémní počítání kalorií či postění se.

Další iniciativy mají za cíl ochranu mladistvých nebo také sexuálních menšin. Protocol uvádí, že testovaný systém na filtrování obsahu vhodného pro mládež kopíruje způsob hodnocení filmů používaný ve Spojených státech a mohl by nakonec automaticky určovat, kterým věkovým skupinám se ten který příspěvek bude moci zobrazit. Platforma chce zároveň tvůrcům obsahu umožnit, aby mohli sami určovat, pro koho jsou jejich videa vhodná.

Nepravdivé uvádění věku při tvorbě účtů

Problémem by v tomto směru mohlo být nepravdivé uvádění věku při tvorbě účtů. Sociální síť v nové zprávě o vymáhání svých pravidel uvedla, že ve třetím čtvrtletí loňského roku odstranila přes 12,5 milionu účtů, u nichž měla podezření, že patřily dětem mladším 13 let.

Také oznámila, že ve stejném období odstranila přes 91 milionů videí porušujících její pravidla. „Avšak uživatelé se ukázali být zdatní v obcházení některých mantinelů TikToku a vzhledem k jeho velikosti nemůže vždy zachytit problematické příspěvky, než se masivně rozšíří,“ komentuje vývoj zpravodajský web Axios.

TikTok předběhl Google, je nejnavštěvovanější stránkou

Internet a PC

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám