Hlavní obsah

Těžba kryptoměny Chia dovede odrovnat SSD za pár týdnů

Novinky, rim

Nová kryptoměna Chia je pro mnoho novodobých zlatokopů spasením. V době, kdy jsou na trhu nedostupné grafické karty, si totiž mohou vydělat těžbou na svých rychlých SSD discích. Jak ale ukazují první testy, radost je to možná předčasná – obyčejnou SSD jednotku totiž dovede takto náročné vytěžování odrovnat doslova za pár týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od běžných pevných disků mají totiž SSD jednotky omezenou životnost. Ta se zpravidla vyjadřuje jednotkou TBW (terabytes written), tedy počtem zapsaných terabajtů. Hodnoty jsou zpravidla nastaveny tak, aby při běžné práci vydržely SSD disky fungovat bezproblémově klidně i několik let.

Těžba se ale za běžnou práci rozhodně považovat nedá, jak ukazují i první testy IT nadšenců z MyDrives, které citoval server TechRadar. Z nich je totiž patrné, že při těžbě kryptoměny Chia jsou na SSD disk kladeny takové nároky, že se může odporoučet už po 40 dnech nonstop zátěže. Přesně to se stalo u testované 512GB jednotky.

Těžaři už ve velkém skupují SSD. A bude hůř

Hardware

V případě modelů s kapacitou 1 TB a 2 TB byla životnost při nonstop těžbě 80 a 160 dní. Jak je tedy z řádků výše patrné, čím větší disk, tím se životnost prodlužuje, což je logické – data na disku díky dostatečné kapacitě nemusí být tak často přepisována.

To je koneckonců i důvod, proč se těžaři zaměřují na jednotky s vyšší kapacitou, zpravidla alespoň 4 TB nebo 8 TB. Právě tyto modely již pomalu mizí z obchodů. Vyšší životnost pochopitelně představují disky určené pro nepřetržitý provoz v serverech, z nich se ale také pomalu stává nedostupné zboží.

Jak ale první testy ukazují, těžit na SSD jednotkách pro běžné počítače není příliš dobrý nápad. Ty jsou totiž stavěny jen na zápis okolo nižších desítek GB každý den, při těžbě se přitom zapisuje klidně i několik TB.

Jediný tweet otřásl celým světem kryptoměn. Kurzy rekordně padají

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám