Hlavní obsah

Televizní vysílání zadarmo využívá více než polovina Čechů

Novinky, huj

Obavy z toho, že přechod na modernější standard DVB-T2 odradí uživatele od bezplatného televizního příjmu, se ukázaly jako liché. Podle nejnovějších dat Českých radiokomunikací (CRA) totiž druhou generaci pozemního digitálního vysílání využívá stejné procento českých domácností jako před přechodem. Aktuálně jde tedy o nejpopulárnější způsob připojení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere, který byl realizován pro CRA, aktuálně využívá DVB-T2 vysílání více než polovina tuzemských domácností, konkrétně 55 procent. O zbylých 45 procent se pak dělí další typy vysílání, které jsou však placené – například IPTV, satelit či kabelovka.

Vzhledem k tomu, že je bezplatný signál DVB-T2 dostupný pro 99 procent domácností, a to prostřednictvím 78 vysílačů a 163 dokrývačů, je poměrně překvapivé, že si tolik lidí za televizní služby platí. Patrně je to dáno tím, že zmiňované typy připojení nabízejí zpravidla daleko širší programovou nabídku a někdy také prémiové funkce, jako je například možnost zpětného zhlédnutí či přetáčení reklam.

Přechod netrval ani rok

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 odstartoval v Česku 27. listopadu 2019. Tehdy nejprve přišli o první generaci pozemního digitálního vysílání Pražané, přeladěny byly vysílače Praha Žižkov a Cukrák.

České Radiokomunikace měly původně dokončit přechod na nový standard ještě před letními prázdninami – letos v červnu. Kvůli šíření koronaviru byl však harmonogram upraven a lidé dostali více času se na přechod připravit.

Na DVB-T2 vysílání přeladilo již 2,5 milionu českých domácností

Internet a PC

Poslední vysílač byl tedy podle vládou chváleného harmonogramu vypnut ve středu 28. října, šlo o Valašské Klobouky – Ploštiny. Celkem bylo vypnuto 182 vysílačů a dokrývačů čtyř celoplošných sítí DVB-T provozovaných Českou televizí, Českými Radiokomunikacemi, Czech Digital Group a Digital Broadcasting.

„Ani ne za rok přešla celá Česká republika na nové televizní vysílání.  A to i přes to, že kvůli jarní vlně epidemie covidu-19 muselo dojít téměř k čtyřměsíčnímu přerušení přepínání,“ prohlásil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Kmitočty garantovány do roku 2030

Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030. Lidé se tedy nemusí obávat, že by za pár let museli měnit opět své televizní přijímače nebo pořizovat set-top boxy kvůli nějakému modernějšímu televiznímu standardu.

Jak je z řádků výše patrné, přechod na DVB-T2 se rozhodně netýkal každého. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny v uplynulých měsících nijak nedotkly.

Standard DVB-T2 tedy dosahuje v Česku lepšího pokrytí než starší DVB-T. Zároveň nabízí Čechům více televizních programů, stejně jako vyšší obrazovou kvalitu. Důvodů pro přechod na DVB-T2 bylo nicméně daleko více, například i příchod vysokorychlostního mobilního internetu 5G.

Bezdrátová pásma totiž nejsou nafukovací a Český telekomunikační úřad jasně určuje, kdo smí v konkrétním frekvenčním pásmu operovat a co může dělat. Jak je naznačeno v řádcích výše, přechod na druhou generaci dovolil uvolnit důležitá pásma pro vysokorychlostní mobilní internet. Tuzemští operátoři tak budou moci vystavět nové sítě, které zajistí vyšší přenosové rychlosti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám