Hlavní obsah

Supermanem díky kybernetickému obleku

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonci rázně vkročili do oblasti science fiction. Uvedli robotický oblek, který se uplatní při zvedání těžkých předmětů nebo pomůže invalidům při chůzi. Prototyp je možno spatřit na výstavě Expo 2005 v provincii Aiči v Japonsku, která bude probíhat do 25. září.

Článek

"Z člověka se v blízké budoucnosti stane superman," sdělil Yoshiyuki Sankai, profesor univerzity Tsukuba, který robotickou pomůcku vyvíjí již deset let.

Bateriemi napájený robotický oblek HAL-5 s váhou 15 kilogramů automaticky detekuje pohyby svalů díky elektrickým impulsům, které procházejí kůží. Zařízení je následně schopno člověkem vyvinutou sílu několikanásobně zvýšit.

"Naše nové motory reagují na elektrické impulsy jdoucí z mozku rychleji než samotné svaly," uvedl Sankai v rozhovoru pro dubnové číslo magazínu New Scientist. 

Anketa
Kolik byste byli ochotni investovat do některé z budoucích variant kybernetického obleku HAL? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Na Expu 2005 v Aiči jsou představovány modely HAL 4 a HAL 5. Díky robotické horní části obleku, která pomáhá síle paží, je možno zvednout 40kg závaží bez jakékoliv námahy. Uživatel HAL 5 už také nemusí nosit na zádech ruksak s počítačem, jako tomu bylo v případě třetí a čtvrté generace produktu. Výpočetní systém je integrován do malé brašny umístěné na opasku.

Sankai uvedl, že již obdržel spoustu zakázek od lidí, kteří mají poškozenou míchu či mozek. První využití budoucích verzí HAL má být čistě lékařské. Robotický oblek by měl stát od 14 000 do 19 000 dolarů (asi 350 až 400 000 korun).

Podle posledních průzkumů dosáhl v Japonsku za rok 2004 podíl důchodců v populaci 19,5 procenta, v roce 2050 by se mělo jednat již o 35 procent. Právě staří lidé by měli být skupinou, která výhod kybernetického obleku docení nejvíce. 

Anketa

Kolik byste byli ochotni investovat do některé z budoucích variant kybernetického obleku HAL?
Do 20 000 Kč
17,8 %
Do 50 000 Kč
36,1 %
Do 100 000 Kč
17,1 %
Nad 100 000 Kč
10,8 %
Nic, je to zbytečnost
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 850 čtenářů.

Vývoj HALu začal již v roce 1995

Sankai pracuje na robotickém obleku již od roku 1995. První HAL oblek postavil o dvě léta později. V roce 2004 uvedl zařízení HAL-3, které vážilo 22kg. Čtvrtá generace HALu vážila ještě 17kg. HAL 5 pak 15kg. Prodejní verze HALu má mít hmotnost 10kg. Podle Sankaie bylo nejtěžší dosáhnout odpovídající reakce systému na skutečný pohyb svalů.

"Jestliže se motory nastartují později než za jednu bilióntinu sekundy, pak to člověk zaznamená jako nepříjemné zpomalení jeho činnosti," uvedl Sankai pro deník Japan Times. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám