Hlavní obsah

Stopy gigantické krádeže e-mailových dat vedou na východ Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prsty v krádeži přístupových dat k 16 miliónům e-mailových účtů, která se dotkla i uživatelů v Česku, mají pravděpodobně pachatelé z východní Evropy. Napsal to německý magazín Der Spiegel s odvoláním na státní zastupitelství v dolnosaském Verdenu. Právě Němci, kterých se týká asi polovina odcizených dat, gigantickou krádež v úterý oznámili. V Česku se to dotklo asi 138 uživatelských jmen a hesel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Státní zastupitelství narazilo podle Spiegelu na krádež dat náhodou při vyšetřování lidí v pozadí rozesílání takzvaných trojských koňů vydávajících se za sdělení Spolkového kriminálního úřadu. Vzhledem k tomu, že pachatelé patrně pocházejí ze zahraničí, mají německé úřady velmi malou šanci proti nim zasáhnout, připustilo verdenské státní zastupitelství. Údajně ale nemá informace o tom, že by odcizené údaje byly použity pro kriminální činnost.

Rozsáhlou krádež přístupových dat k miliónům e-mailových kont ohlásil v úterý německý Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI). Podle něj na ni přišli vyšetřovatelé při prozkoumávání takzvaných botnetů, což jsou sítě počítačů ovládaných hackery, kteří z nich rozesílají spam nebo škodlivé programy na další počítače. [celá zpráva]

Ukradli údaje i Čechům

O dva dny později oznámili zástupci českého bezpečnostního týmu CSIRT.CZ, že na seznamu dotčených kont je nejméně 138 uživatelských jmen a hesel ke schránkám v Česku. [celá zpráva]

"Nyní pracujeme na distribuci potřebných informací směrem k poskytovatelům, v jejichž sítích se nacházejí e-mailové servery, na nichž jsou provozovány napadené účty," uvedl ve čtvrtek Vilém Sládek, mluvčí doménového sdružení CZ.NIC, které CSIRT provozuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám