Hlavní obsah

Sony žaluje Kodak kvůli patentům na digitální fotoaparáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský výrobce elektroniky Sony podal v USA žalobu na konkurenční firmu Kodak kvůli zásahu do patentového práva u technologií pro digitální fotoaparáty. Sony přistoupila k akci tři týdny poté, co Kodak podal podobnou žalobu proti Sony.

Foto: Miloš Vokoun
Článek

Sony upřesnila, že žalobu podala u federálního soudu v New Jersey ve středu večer. Podle Sony Kodak porušil 10 patentů týkajících se vlastností digitálních fotoaparátů a jde tak o žalobu na jiné patenty, než kvůli kterým si Kodak stěžuje na Sony.

Mluvčí Kodaku Gerard Meuchner se zatím odmítl k žalobě vyjádřit s tím, že ji nemá prostudovanou. Kodak má licenční dohody s konkurenčními výrobci fotoaparátů Olympus a Sanyo.

Kodak zažaloval Sony již začátkem března

Kodak podal stížnost na Sony 9. března kvůli tomu, že Sony poškodila deset patentů na digitální fotoaparáty Kodaku z období let 1987 až 2003. Žaloba se týká japonské pobočky Sony a dvou jejích amerických dceřiných společností.

Digitální fotoaparáty již loni předhonily klasiku

V loňském roce překročil v USA prodej digitálních fotoaparátů poprvé v historii prodej běžných fotoaparátů, oznámila výzkumná společnost IDC. Sony je největším světovým výrobcem digitálních fotoaparátů na světě s tržním podílem 20 procent. Kodak jí těsně šlape na paty s podílem na trhu 18 procent. Ve snaze sesadit Sony z prvního místa Kodak nedávno představil šest nových modelů fotoaparátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kodak končí s prodejem klasických fotoaparátů

Firma Kodak končí s prodejem kinofilmových fotoaparátů a místo nich se bude soustředit už jen na digitální přístroje. Zatím ale jen ve vyspělých zemích západní...

Kodak přestavil kompaktní 6Mpix foťák

Firma Kodak představila nový kompaktní digitální fotoaparát, který je vybaven šestimegapixelovým snímacím prvkem za cenu pod 500 dolarů.

Výběr článků

Načítám