Hlavní obsah

Softwaroví piráti jsou stále rychlejší

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlost, s níž došlo ke cracknutí 572MB dema nadcházející válečné hry Battlefield 2, je téměř obdivuhodná. Aplikace je totiž standardně vybavena časovým limitem v rozmezí deseti nebo dvanácti minut platných pro jedno kolo. Po uplynutí této doby se hra přeruší a začne znovu. Díky "záplatě" je však možno hrát neustále.

Článek

Plná verze této velice očekávané herní bojové akce se objeví koncem června. O zájmu uživatelů a platnosti úvodní věty svědčí například fakt, že se 11. června, kdy společnost Electronics Arts uvolnila více než půlgigabytovou demoverzi Battlefieldu 2, vytvořily na významných download serverech dlouhé fronty a na stažení tohoto válečného dema se čekalo až několik hodin.

Časové omezení jednotlivých kol v demu Battlefieldu 2, kde proti sobě v Ománském zálivu stojí Američani a takzvaná koalice vojsk středního východu však brzy vzalo za své, neboť se na internetu rychle objevil tzv. "BF2demo-notimelimit" patch.

Překonávání nejrůznějších typů ochran a omezení je již delší dobou poměrně časté. O distribuci takovýchto záplat se stále častěji starají P2P sítě, jejichž obliba zaznamenává v posledních měsících raketový nárůst.

Co jsou zač P2P sítě?

Systémy založené na peer-to-peer (rovný s rovným) komunikaci jsou v současnosti velice populární a zažívají ohromný boom. Na jejich základě staví například program Direct Connect (DC).

P2P komunikace nevyžaduje žádný speciální server, na kterém by tato služba běžela. Počítače v síti jsou naopak schopné napojovat se jeden na druhý, vyměňovat si data. Uživatelé tedy dostávají prostřednictvím P2P softwaru možnost své soubory sdílet a současně je z jiných počítačů stahovat.

Samotná hra Battlefield 2 je již hotova, na P2P systémech se však dosud neobjevila. Aplikace bude uvedena na trh 22. června.

Výběr článků

Načítám