Hlavní obsah

Zdarma dostupné programy zrychlí chod Windows

Novinky, Miloslav Fišer

Počítače staré rok nebo dva s operačním systémem Windows jsou přeplněné nepoužívanými programy a zbytkovými soubory. To může výrazně zpomalovat chod celé sestavy. Jak se s tímto nechtěným balastem vypořádat? Pomoci mohou speciální programy, které jsou v řadě případů úplně zadarmo.

Článek

CCleaner 3: snadné odstranění nežádoucích souborů

Surfování na internetu, práce s textovými dokumenty, ale i prohlížení filmů a poslouchání hudby. Při všech těchto činnostech se na pevný disk ukládají pracovní soubory. A právě ty dokážou počítač neskutečně zpomalit.

Foto: mif, Novinky

CCleaner 3

Zatočit s těmito skrytými a nepoužívanými soubory dokáže program CCleaner. Odstraněním nepotřebných dat můžete kromě rychlejšího chodu Windows získat i několik gigabytů prostoru na pevném disku. Obsluha aplikace je velice jednoduchá a intuitivní.

Kromě odstraňování souborů si program také poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním však doporučujeme udělat zálohu – to také CCleaner dokáže.

  • Klady: zdarma, velice rychlý
  • Zápory: při nevhodném nastavení může CCleaner smazat i data, která nechcete
  • Kde stahovat: piriform.com

Auslogics Disk Defrag: rychlejší načítání dat

Operační systém Windows 7 v sobě ukrývá funkci defragmentace pevných disků. Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání. Pokud vám ale vestavěný nástroj v sedmičkách nevyhovuje, například kvůli menším možnostem nastavení, je vhodné využít speciální aplikace.

Foto: mif, Novinky

Auslogics Disk Defrag

Jednou z nich je program Auslogics Disk Defrag. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost. Defragmentaci je možné naplánovat na určitý čas, nebo nechat běžet automaticky na pozadí. V takovém případě pak aplikace využívá nepotřebný výkon počítače.

  • Klady: přehlednost aplikace
  • Zápory: v automatickém režimu je úbytek výkonu poznat
  • Kde stahovat: auslogics.com

Revo Uninstaller: odinstaluje nepotřebné programy

Některé programy po sobě i po odinstalování nechávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač. Šikovná aplikace Revo Uninstaller ale dokáže všechna data, která se vážou k programu při mazání z pevného disku najít a odstranit.

Foto: mif, Novinky

Revo Uninstaller

Velice praktický je také takzvaný lovecký mód. Využijete jej v případech, kdy nevíte, jak program odinstalovat. V tomto speciálním režimu se kurzor myši promění na zaměřovač pistole, pak už jen stačí kliknout na program a Revo Uninstaller jej automaticky odinstaluje za vás.

  • Klady: jednoduchá obsluha
  • Zápory: odinstalování některých programů trvá poměrně dlouho
  • Kde stahovat: revouninstaller.com

Microsoft Security Essentials: rychlý a účinný

Hlavní předností bezplatného antiviru Security Essentials od společnosti Microsoft jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC a miniaturních netbooků, které nejsou tolik výkonné.

Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku, nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

  • Klady: nízké provozní nároky, rychlý chod programu
  • Zápory: pro zkušenější uživatele nabízí antivirus málo možností nastavení
  • Kde stahovat: microsoft.com

Spy Emergency: vyčistí celý počítač

Téměř nic nedokáže zpomalit počítač tak, jako škodlivé programy. Většinu trojských koní, spywarů, keyloggerů (program zaznamenávající stisk každé klávesy) a dalších nezvaných návštěvníků dokáže odhalit program Spy Emergency.

Foto: mif, Novinky

Spy Emergency

Program dokáže pracovat na pozadí operačního systému. Když narazí na počítačové smetí, automaticky jej z pevného disku odstraní. Při hledání škodlivých programů dokáže program procházet ZIP archívy i vyměnitelná média, jako jsou nejrůznější USB paměti, externí pevné disky, ale například i diskety.

  • Klady: jednoduchý, ale velice účinný program
  • Zápory: bezplatná verze má zablokované některé funkce
  • Kde stahovat: spy-emergency.com

Spamfighter: kladivo na počítačové piráty

Většina e-mailových klientů obsahuje nástroje pro blokování nevyžádané pošty. Výjimkou není ani Microsoft Outlook a Outlook Express. Pokud se vám však zdá filtr těchto programů málo účinný, můžete vyzkoušet doplňkový program Spamfighter.

Foto: Novinky

Spamfighter

Stejně jako většina podobných aplikací dokáže program automaticky vyhodnotit příchozí e-mail, a v případě podezření jej zařadí do složky s nevyžádanou poštou. Hlavní výhodou Spamfighteru je ale proti konkurenci nástroj, který dokáže umisťovat spamové adresy a emaily do mezinárodní databáze.

Díky tomu je prověřování zpráv daleko důkladnější. Výrobce nabízí ke stažení program v profesionální verzi, která je zpoplatněná. Pokud za něj nechcete platit, automaticky se po 30 dnech používání přepne do jednodušší verze, která je zdarma.

  • Klady: výborné výsledky detekce
  • Zápory: v bezplatné verzi obsahuje reklamu
  • Kde stahovat: www.spamfighter.com
Service Pack pro Windows 7
Téměř rok a půl poté, co se začal prodávat operační systém Windows 7, pro něj vydala společnost Microsoft první velký balík oprav. Takzvaný Service Pack blokuje všechny nebezpečné trhliny v operačním systému a navíc k němu přidává drobná vylepšení.Opravný balík je v podstatě shrnutím všech bezpečnostních oprav a aktualizací, které americký softwarový gigant vydal za poslední rok. Posloužit tak může především uživatelům, kteří nestahují pravidelně aktualizace. Service Pack je obzvláště užitečný v případech, kdy doma máte více počítačů. Nemusíte zbytečně na každý instalovat aktualizace jednotlivě. Jednoduše stáhnete opravný balík a nainstalujete jej na všechny PC. Vhod přijde i lidem, kteří si pořídili nový počítač s Windows 7 a nechtějí stahovat opravy po částech, ale pouze pomocí jednoho balíku.Za zmínku stojí také nová funkce Remote FX, kterou Service Pack přináší. Ta umožňuje vytvořit prostředí, které nabídne uživatelům pracujícím se vzdálenou plochou podporu 3D obsahu a Windows Aero, což doposud možné nebylo. Využít k tomu přitom bude možné výkon vizualizovaných grafických zdrojů a kodeků. Service Pack je možné použít pouze s originální verzí Windows. Legálnost operačního systému ještě před instalací Microsoft ověří pomocí nástroje Genuine Advantage.Stáhnout opravný balík je možné na internetových stránkách microsoft.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám