Hlavní obsah

Pětina lidí stále ještě používá Windows 7. Je to nebezpečné, varují experti

Novinky, rim

Od ukončení podpory operačního systému Windows 7 uplynul již více než rok. Přesto jsou sedmičky stále ještě nainstalované na každém pátém počítači, což představuje pro jejich majitele bezpečnostní riziko. Vyplývá to z antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto.

Článek

Bezpečnostní experti analyzovali anonymizovaná metadata o operačních systémech uživatelů bezpečnostního řešení Kaspersky Security Network. A výsledky jsou alarmující, sedmičky stále ještě běží na 22 % počítačů.

„72 % uživatelů už naštěstí přešlo na Windows 10, nejnovější verzi operačního systému Windows, která se také jeví být nejbezpečnější volbou,“ podotkl Oleg Gorobets, bezpečnostní expert ve společnosti Kaspersky.

Nepodporovaný systém

Naposledy vyšly aktualizace pro Windows 7 loni v lednu. Od té doby již nemohou stahovat lidé žádné nové opravy ani vylepšení systému. Pokud tedy bude u sedmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Neplatí to přitom pouze v případě sedmiček, ale také u starší verze Windows XP. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá, jak je z řádků výše patrné.

Do počítače propašují libovolný virus. Kvůli chybě Windows

Bezpečnost

„Aktualizace operačního systému se mnohým může zdát jako zbytečné obtěžování. Neslouží však pouze k opravě chyb nebo k povolení nejnovějšího rozhraní, aktualizace zajistí i opravy těch chyb, které můžou kybernetickým zločincům otevřít cestu do vašeho počítače,“ konstatoval Gorobets.

„I když si myslíte, že jste ostražití a používáte bezpečnostní software, aktualizace operačního systému je základním prvkem zabezpečení, který byste neměli podceňovat, ani když využíváte bezpečnostní řešení třetí strany. Pokud je operační systém zastaralý, nemůže dostávat důležité aktualizace. Pokud je váš dům starý a rozpadá se, nemá smysl mu instalovat nové dveře. Větší smysl má najít nový domov, a to raději dřív než později. Stejně byste měli postupovat i při zajištění bezpečnosti operačního systému, kterému denně svěřujete svoje cenná data,“ doplnil bezpečnostní expert.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám