Hlavní obsah

První odhady byly příliš střízlivé, Německo zaplatí za Windows 7 další miliony

Novinky, rim

Německo je jedním ze států, které se nechtějí smířit s ukončením podpory operačního systému Windows 7. Jak se nyní ukázalo, naši západní sousedé zaplatí za další aktualizace stovky tisíc eur, tedy v přepočtu desítky milionů korun.

Foto: archiv výrobce

Windows 7

Článek

Podpora sedmiček byla oficiálně ukončena 14. února, od té doby by tak již americký softwarový gigant neměl vydávat vůbec žádné aktualizace a opravy. To však platí pouze pro běžné uživatele, firemní zákazníci a zástupci organizací mohou updaty za úplatu získat stále. Pro ně bude Microsoft nabízet aktualizace sedmiček až do roku 2023.

Například Německo tak nakoupilo pro 33 tisíc sestav prodloužení podpory za 800 000 eur, tedy v přepočtu zhruba 20 milionů korun. Jak se ale nyní ukázalo, nakoupené licence stačily tak maximálně pro stroje na federálních úřadech.

Microsoft nakonec vydá aktualizaci pro Windows 7. I po ukončení podpory

Software

Další prodloužení licencí pak zaplatily například ministerské úřady sídlící v Severním Porýní-Westfálsku. Šlo o 20 tisíc sestav, u kterých vydávání aktualizací i po ukončení podpory vyšlo na 500 tisíc eur, tedy zhruba 12,5 milionu korun.

Úřadů, které o prodloužení podpory zažádají či již zažádaly, bude tedy patrně daleko více. Přesné statistiky za celé Německo nicméně nejsou k dispozici. Už nyní je ale jasné, že prodloužené licence jsou pro Microsoft miliardovým byznysem.

Lze totiž předpokládat, že stejnou taktiku zvolí i celá řada dalších organizací v různých koutech světa, nemusí jít přitom pouze o státní subjekty, ale klidně i o komerční firmy. Jednoduše proto, že s novější verzí Windows by museli kupovat zpravidla i novější počítače a upravovat své systémy. Pro Microsoft je tak obchod se záplatami bez nadsázky milionovým byznysem.

Nepodporované systémy představují riziko

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Neplatí to přitom pouze v případě sedmiček, ale také u starší verze Windows XP.

Pokud bude u těchto systémů objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Celá řada uživatelů nicméně na doporučení expertů nedbá. Podle studie antivirové společnosti Kaspersky totiž systémy, pro které již nevycházejí žádné aktualizace, používá téměř polovina lidí. Problém se přitom netýká pouze běžných uživatelů, ale také firem.

„Přestože jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 procent spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy podporovány být přestanou, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, jeden z manažerů společnosti Kaspersky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám