Hlavní obsah

Windows 10 běží na 400 miliónech zařízení. Tempo růstu však značně zpomaluje

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft se v minulosti několikrát chlubil tím, že Windows 10 je jeho nejúspěšnější operační systém. Podle zástupců amerického softwarového gigantu desítky běží už na 400 miliónech zařízení. Tempo růstu však není tak rychlé jako dříve. Upozornil na to server Neowin.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Největšího boomu se Windows 10 dočkaly prakticky ihned po odstartování prodeje. Microsoft je totiž nabídnul pro majitele starších verzí operačního systému jako bezplatnou aktualizaci, avšak pouze po dobu 12 měsíců.

Možnost přechodu zadarmo byla ukončena letos v srpnu, což se pochopitelně negativně podepsalo na zájmu lidí.

Ihned po zahájení prodeje, tedy před rokem, na desítky přešlo několik miliónů uživatelů. Ještě letos na jaře si díky bezplatné aktualizaci tento operační systém nainstalovalo v průměru 800 až 900 tisíc uživatelů denně.

Počet nových instalací klesl na polovinu

V současnosti však počet nových instalací klesl zhruba na polovinu. Za poslední tři měsíce si tak Windows 10 připsaly na účet 50 miliónů nových instalací. O tom, že aktuálně běží desítky na 400 miliónech zařízení, informovali zástupci amerického softwarového gigantu tento týden na konferenci Ignite.

Ve zmiňované stamiliónové cifře jsou započítány kromě počítačů a notebooků i tablety, zábavní televizní systémy a v neposlední řadě také chytré telefony. Právě poslední zmiňovaná kategorie bude pro americký softwarový gigant v následujícím období klíčová. Mohla by mu totiž ještě více pomoci v rozmachu desítek.

V nadcházejících měsících se na pulty obchodů chystá celá řada nových smartphonů s Windows 10, které budou bojovat o přízeň uživatelů s konkurenčními platformami – především tedy s Androidem a iOS od Applu.

Miliarda zařízení?

Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se naplnila očekávání Microsoftu. Při uvedení desítek se totiž americký softwarový gigant kasal, že do tří let poběží novinka na miliardě zařízení.

Desítky přinesly celou řadu vylepšení, zejména v jádru systému, například v oblasti správy paměti. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání.

Letos v srpnu se desítky navíc naučily hromadu nových funkcí díky velké výroční aktualizaci.  [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám