Hlavní obsah

Vylepšený WhatsApp se lidem prodraží. Pustí do mobilu kyberšmejdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WhatsApp patří mezi nejpopulárnější komunikační aplikace na světě. Na internetu se však v letošním roce jak lavina šíří neoficiální verze, která slibuje řadu funkcí navíc. Ve skutečnosti ale udělá v telefonu pěknou neplechu. Prostřednictvím aplikace totiž kyberšmejdi šíří nebezpečného trojského koně Triada.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Aplikace WhatsApp. Ilustrační snímek

Článek

Modifikované verze WhatsAppu nejsou na síti ničím výjimečným. Běžně takto vylepšené programy používají lidé, kterým nestačí funkce oficiální aplikace, touto cestou získají více možností – například výběr dynamických šablon nebo čtení smazaných zpráv.

Tvůrci také nepřijdou zkrátka, protože v upravených aplikacích zpravidla zobrazují reklamu, na které vydělávají. To může být pro některé uživatele otravné, jiným za to ale evidentně vylepšená verze stojí.

Andreed stále posiluje, bijí na poplach bezpečnostní experti

Bezpečnost

Trojský kůň Triada

Jak se ale nyní ukázalo, upravená aplikace FM WhatsApp představuje pro uživatele velké nebezpečí. Obsahuje totiž mobilního trojského koně Triada, který může nejen spouštět reklamy, ale také vnucovat předplatné či monitorovat SMS zprávy uživatele.

Stejně tak otevírá zadní vrátka do systému pro další škodlivé kódy. Dovede dokonce obcházet zabezpečení on-line bankovnictví prostřednictvím SMS zpráv. Kyberšmejdi tedy mohou trojského koně zneužít k tomu, aby lidem vybílili bankovní účet.

Triada představuje hrozbu pro zařízení s operačním systémem Android – tedy především pro chytré telefony a tablety.

U upravené aplikace WhatsApp je pro uživatele těžké rozpoznat potenciální hrozbu, protože tento program skutečně dělá to, co nabízí – přidává další funkce. Triada je navíc typem škodlivého kódu, který se v zařízení dokáže dlouho skrývat, a je tak velmi obtížné se ho zbavit.

Falešné aplikace využívají často

V letech 2020 a 2022 se malware Triada objevil hned několikrát v žebříčku deseti nejrozšířenějších hrozeb, poté se po něm ale slehla zem. V letošním roce ale podle antivirových statistik Esetu patří stále mezi tři nejrozšířenější hrozby vůbec, v únoru tomuto nezvanému návštěvníkovi patřila druhá příčka mezi hrozbami pro Android.

Falešné aplikace používají kyberšmejdi k šíření škodlivých kódů na Androidu poměrně často. V únoru se například adware Andreed šířil prostřednictvím falešné verze hry Car Factory Simulator. Andreed představuje na Androidu tu vůbec nejrozšířenější hrozbu současnosti, Novinky.cz před tímto nezvaným návštěvníkem varovaly již dříve.

Jak bránit mobily a tablety?

Kybernetické hrozby se stále častěji týkají také mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a počítačové tablety. Se zabezpečením těchto zařízení si totiž láme hlavu málokdo. Právě proto útočí hackeři na mobilní přístroje stále častěji.

Je tedy velmi důležité chránit nejen PC, ale i tablety a smartphony antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji. Před podobnými nezvanými hosty dokážou ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Na mobilu nebo tabletu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do zařízení propašovali nezvané návštěvníky.

Podvodných webů přibývá, cílí na klienty bank

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám