Hlavní obsah

Umělá inteligence vyhrála přes čtvrt miliónu korun

Právo, Petr Svorník

Počítačový systém známý pod názvem UNU dokázal přesně uhodnout pořadí prvních čtyř koní v kentuckém derby. Umělá inteligence díky tomu vyhrála přes čtvrt miliónu korun. Kurz na vítězství byl přitom 540 ku jedné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Úžasem jsem nemohl promluvit,“ říká Louis Rosenberg, hlavní autor systému UNU, který vítěze určil. UNU je založen na tzv. inteligenci hejna, která se v přírodě vyskytuje třeba u mravenců, rybího hejna nebo mikrobiálních kolonií.

„Umožňuje jednotlivcům seskupit své inteligence a vytvořit jednu inteligenci kolektivní,“ vysvětlují stránky iflscience.com.

UNU nahromadí jednotlivá rozhodnutí různých lidí a vybalancuje je do nejlepšího možného výsledku. Naposledy dali jeho tvůrci dohromady skupinu odborníků na koňské dostihy, nechali je vytipovat první čtyři koně závodu v Kentucky a výsledky předali UNU.

Výsledek znáte, z 20 dolarů (přibližně 480 Kč) najednou bylo přes čtvrt miliónu korun. Možná si říkáte, že ve skutečnosti přece tipoval člověk. Vtip je však právě v tom, že žádný jednotlivec správné pořadí vítězů neurčil, to dokázal na základě jejich tipů jen počítač.

Reklama

Výběr článků

Načítám