Hlavní obsah

Soud rozhodovat nakonec nebude. Google urovnal miliardový patentový spor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mountain View

Ukončit několikaletý soudní spor ohledně porušení patentů na čipy, které pohánějí technologii umělé inteligence (AI), se podařilo americké společnosti Google. Ta se na urovnání dohodla s firmou Singular Computing, která původně požadovala jako odškodnění za zneužití patentových práv 1,67 miliardy dolarů (38,1 miliardy korun). Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Google měl údajně technologie společnosti Singular Computing využít bez ošetření patentových práv. Celý spor se dostal před federální soud v Massachusetts již v roce 2019, ve středu však zástupci amerického internetového gigantu informovali o smírčím řešení.

Podmínky urovnání však ani jedna z dotčených společností neupřesnila. Otazník tak visí nad tím, zda se Singular Computing skutečně dočkala více než miliardového odškodnění, či zda Googlem zaplacená suma byla nižší.

Urovnání přišlo nicméně jen krátce předtím, než měly v soudní síni začít závěrečné řeči obou stran. Zahraniční pozorovatelé přitom předpokládali, že soudní spor by s největší pravděpodobností vyhrála žalující strana, tedy právě společnost Singular.

Apple Watch přijdou v USA o klíčovou funkci. Kvůli patentové válce

Hardware

Šlo o dva patenty

Podnik Singular Computing byl založen počítačovým vědcem Josephem Batesem z Massachusetts. Ten podle agentury Reuters tvrdil, že sdílel své vynálezy se společností Google v letech 2010 až 2014.

V roce 2016 pak Google představil jednotky Tensor Processing Units, jejichž úkolem bylo pohánění umělé inteligence používané pro rozpoznávání řeči, generování obsahu, doporučování reklam a další funkce.

Hned dvě verze těchto jednotek – druhá a třetí – podle žaloby využívaly dva patenty Batese, aniž by za ně internetový gigant zaplatil licenční poplatky a přiznal vědci autorství.

Interní e-maily

Google nicméně před soudem tvrdil, že vývojáři navrhující čipy se s Batesem nikdy nesetkali a všechny použité technologie tvořili nezávisle na jeho práci. Právníci také poukazovali na to, že použitá technologie v jednotkách Tensor Processing Units se zásadně liší od té, která je popsána v patentech Singularu.

V soudním sporu nicméně internetovému gigantovi přitížily interní e-maily zaměstnanců, ve kterých vedoucí vědecký pracovník Googlu Jeff Dean, který je zodpovědný právě za AI systémy, psal ostatním spolupracovníkům, že by se Batesovy nápady mohly „opravdu hodit“. Narážel přitom na technologie, které v té době Google vyvíjel.

Souboj technologických gigantů. Nokia žene k soudu Amazon i HP

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám