Hlavní obsah

Senegal zablokoval TikTok. Kvůli obavám z nepokojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dakar

Senegal zablokoval v zemi přístup k platformě pro sdílení krátkých videí TikTok, údajně jen dočasně. Opatření bylo podle vládních představitelů zavedeno v souvislosti s nedávnými opozičními protesty a následným omezením mobilního internetu v zemi, uvedla agentura Reuters.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Sociální síť TikTok. Ilustrační snímek

Článek

„Aplikace TikTok je sociální síť, kterou upřednostňují lidé se špatnými úmysly. Chtějí šířit nenávistné a podvratné zprávy,“ uvedl ve středečním prohlášení Moussa Bocar Thiam, senegalský ministr telekomunikací a digitální ekonomiky.

Podle něj tedy aplikace TikTok „ohrožuje stabilitu země“, jak podotkla agentura Reuters.

Při blokování webů nebo blogů bude mít poslední slovo soud

Internet a PC

Podobné zdůvodnění již v pondělí vedlo k omezení internetových služeb v zemi. Senegalské úřady rovněž zakázaly činnost opoziční strany, které předsedal zatčený politik a kandidát na prezidenta Ousman Sonko.

Tato událost vyvolala nové vlny protestů, které se staly násilnými. Již v červnu se konaly demonstrace v reakci na rozsudek, podle kterého Sonko stráví dva roky za mřížemi kvůli sexuálnímu zneužívání. Opoziční vůdce toto rozhodnutí označil za politicky motivované.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup, a pak musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Soupeření sociálních sítí sílí. TikTok jde po krku Twitteru i Metě

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám