Hlavní obsah

Prohlížeč Seznam.cz je dvakrát rychlejší, přináší navíc nové funkce

Novinky, mif

Velkou aktualizaci svého Prohlížeče si připravila společnost Seznam.cz. Tento webový browser je nyní dvakrát rychlejší a ve verzích pro stolní počítače i chytré telefony přináší celou řadu nových funkcí. Důraz byl přitom při návrhu změn kladen na bezpečnost i uživatelský komfort.

Foto: Seznam.cz

Prohlížeč Seznam.cz je k dispozici pro počítače i mobilní zařízení.

Článek

Desktopová i mobilní verze Prohlížeče Seznam.cz byla od základu přepsána a optimalizována. „Udělali jsme spoustu úprav a přepsali jsme de facto celou verzi od základů. Například jsme seškrtali Angular, což pomohlo prohlížeč výrazně zrychlit,“ uvedl Lukáš Kovač, produktový manažer prohlížeče od Seznam.cz.

Velký důraz byl přitom kladen na bezpečnost uživatelů. Kvůli tomu například není možné do prohlížeče stále instalovat doplňky třetích stran, neboť ty mohou v praxi představovat velkou hrozbu. Prostřednictvím nich, pokud se v nich objeví nějaká zranitelnost, se mohou útočníci dostat k uživatelským datům, případně klidně i napadnout daný počítač.

Peníze v bezpečí

Na druhou stranu drtivou většinu potřebných funkcí obsahuje prohlížeč již v základu. „Kromě toho nově Seznam.cz spolupracuje s bankami na ochraně uživatelů před podvodnými (tzv. phishingovými) stránkami. Jakmile banka takovouto stránku nahlásí, v řádu minut je v Seznam.cz prohlížeči zablokována na všech platformách. Aktuálně spolupracujeme s Raiffeisenbank, Fio a Air Bank. S dalšími bankami zatím jednáme,“ konstatoval Kovač.

Velkým plusem je, že domovská stránka Seznam.cz je v prohlížeči nativní, je tedy částečně součástí aplikace. Díky tomu ji lidé zobrazí mnohem rychleji než v jiných prohlížečích. „Protože většina našich uživatelů hledá na internetu prostřednictvím hledacího políčka na naší domovské stránce, rozhodli jsme se jej propojit s adresním řádkem v prohlížeči. Brouzdání internetem v prohlížeči Seznam.cz je díky tomu mnohem chytřejší. Ať už se totiž vydáte do adresního řádku nebo do hledacího políčka domovské stránky, budete vždy hledat nejen na internetu, ale i v historii hledání a ve svých oblíbených,“ podotkl Kovač.

I přes nárůst nových funkcí se snaží tento webový browser zůstat co nejjednodušší. „Prohlížeč Seznam.cz děláme tak, aby byl chytrý, bezpečný, a přesto zůstal jednoduchý na ovládání. Takže ačkoliv mu přibývají užitečné funkce, zbytečně do něj nepřidáváme další ovládací prvky. Chytré funkce lidem nabídneme až ve chvíli, když se jim hodí. Příkladem je pomocník pes Krasty. Pokud si na internetu prohlížíte zboží, nabídne vám k němu recenze, a když zrovna přijde anglický e-mail, nabídne vám jeho český překlad,“ prohlásil produktový manažer prohlížeče Seznam.cz.

Červené esko je centrem všeho

Centrem všeho je červené esko, které symbolizuje návrat na domovskou stránku Seznam.cz. „Pes Krasty je pak pomocníkem, který symbolizuje jednoduchost, s jakou se v danou chvíli v prohlížeči zobrazí doprovodné a v danou chvíli užitečné informace, a to dříve, než je začnete sami aktivně hledat. Když na vás v prohlížeči vykoukne jeho hlava, znamená to, že přináší nějaké upozornění nebo nabídku,“ uvedla Eliška Churaňová, produktová manažerka pomocníka Krastyho.

Maskot společnosti Seznam.cz například sám pozná cizojazyčný web a nabídne možnost jeho přeložení do češtiny. „To samé nyní nově udělá s emailem v cizím jazyce. Konkrétně umí překládat z angličtiny a němčiny, v přípravě je pak ruština a další jazyky budou následovat,“ podotkla Churaňová.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz Prohlížeč

„Podobně Krasty pomůže při nákupech. Když si v e-shopu prohlížíte výrobek, a na internetu existují články s recenzemi, umíme vám je rovnou nabídnout v prohlížeči a Krasty vás na ně upozorní a doporučí vám je. Naopak, pokud si čtete či prohlížíte recenzi v podobě článku nebo videa, Krasty nabídne srovnání cen daného produktu,“ doplnila produktová manažerka pomocníka Krastyho.

Krasty dokáže také dohledávat relevantní články k tomu, co si lidé na internetu čtou. „Automaticky dále najde otevírací doby, adresy a další praktické informace na stránkách úřadů či restaurací. K umělcům, hudebním skupinám a divadlům umí přiřadit jejich aktuální program, či vše, co se o nich v poslední době psalo. Speciální pozornost věnoval Seznam.cz českým politikům. U nich zobrazuje pravdivost jejich výroků podle serveru Demagog.cz,“ zdůraznila Churaňová.

Mezi další zajímavé funkce patří například upozornění v případě mimořádných událostí. „Pokud se doma či ve světě stane něco závažného, prohlížeč formou notifikace upozorní a nabídne odkaz na zpravodajské weby Seznam Zprávy nebo Novinky.cz,“ uzavřela Churaňová.

Stáhnout nejnovější verzi Prohlížeče Seznam.cz je možné pro klasické počítače i mobilní zařízení zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám