Hlavní obsah

Počítačové viry nejčastěji napadají hráče videoher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrozšířenějšími škodlivými programy na internetu byly v září celosvětově trojské koně Win32/PSW.OnLineGames, které získávají data a osobní informace hráčů internetových her. Jejich podíl byl podle zprávy antivirové společnosti Eset téměř 20 procent.

Článek

Po několikaměsíční odmlce se opět jednou z největších hrozeb na internetu stal trojský kůň Win32/PSW.OnLineGames.

Uvedený trojský kůň vykrádá údaje z počítačových her a dokáže zaznamenávat historii stisknutých kláves, a tedy i použitá uživatelská jména a hesla.

Novým standardem se stává jeho šíření pomocí souboru autorun.inf. Samotná směs infiltrací s obsahem souboru autorun.inf pod názvem INF/Autorun.

Program Win32/PSW.OnLineGames napadá nejčastěji hráče her typu World of Warcraft nebo Lineage, či uživatele virtuálních světů, jako je například Second Life.

Výsledky statistik v České republice se od globálních již několik měsíců liší. V září byl v tuzemsku nejrozšířenější program šířící nevyžádanou reklamu pod označením Virtumonde.

V první pětce se umístil také trojský kůň GetCodec.Gen, který v napadeném počítači mírně upraví všechny hudební soubory a následně se při jejich spuštění přehrávač pokusí stáhnout další škodlivý obsah z nastavené internetové stránky.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Takto upravená písnička si svou škodlivou součást nese dále s sebou. Infikovány jsou všechny hudební soubory, které trojský kůň v počítači nalezne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám