Hlavní obsah

Počítače už umí lidem vkládat slova do úst. I Obamovi

Právo, Petr Svorník
Washington

Počítačovému programu stačí zvuková stopa, třeba nahrávka projevu. Pak si vezme obličej dotyčného a ústa mu rozpohybuje tak, aby na ně jednotlivá slova seděla. Přesně takhle rozmluvili vědci z Washingtonské univerzity bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu.

Počítačový program vytvořil falešné video s ObamouVideo: Washingtonská univerzita

 
Článek

Ústa se Obamovi pohybují přesně podle slov, která pronáší. Na první pohled nic zvláštního. Jenže slova, která na videu říká jako už prošedivělý prezident Spojených států, ve skutečnosti vyřkl už v roce 1990. Počítačový program Obamovi na videu z nedávné doby rozhýbal ústa tak, aby seděla ke zvukové stopě staré sedmadvacet let.

Tvůrci programu šli však ještě dál a vytvořili dokonce i ukázku, ve které bývalá hlava USA říká slova, jež ve skutečnosti pronesl jinde a jindy jeho imitátor. Zvláštní kombinace skutečnosti a výmyslu. Na původním videu je skutečně on, zvuk pochází od jeho imitátora a ústa mu upravuje počítač tak, že vše vypadá uvěřitelně.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama během tiskové konference 16. prosince 2016.

Jak je to možné? Výzkumníci z Washingtonské univerzity vytvořili program tak, že sám „zhlédne“ hodiny Obamových projevů (jsou veřejně dostupné na internetu). Z nich si nastuduje, jak Obama při konkrétních slovech a slabikách pohybuje ústy.

Počítač si pak „poslechne“ zvukovou stopu, vytvoří z ní odpovídající pohyby úst a ty „přilepí“ na video daného člověka. Není těžké si domyslet, že tento zajímavý vědecký experiment by šel snadno zneužít: vytvořit kompromitující video, kde politik „pronáší“ slova, jež ve skutečnosti nikdy neřekl.

Pro většinu z nás mají autoři alespoň drobnou útěchu. „Použít náš program na jinou osobu, která není veřejně známá, by bylo obtížné. U takového člověka totiž nejsou dostupné hodiny záznamů, na nichž by se stroj vycvičil,“ píšou ve své studii.

Reklama

Výběr článků

Načítám