Hlavní obsah

Operační systém Windows 7 dostal velký balík oprav a vylepšení

Novinky, chm

Pozornost vývojářů společnosti Microsoft se ubírá především k novému operačnímu systému Windows 10. Nezapomínají ale ani na předchůdce, tento týden byl například vydán velký balík oprav a vylepšení pro starší sedmičky. Upozornil na to server ArsTechnica.

Foto: mas, Novinky

Windows 7 (ilustrační foto)

Článek

Balíček obsahuje všechny aktualizace, které vyšly pro operační systém Windows 7 za posledních pět let. Tedy všechny záplaty a zároveň i různá vylepšení. Díky tomu se kumulativní aktualizaci začalo prakticky okamžitě přezdívat Service Pack 2, i když ji zástupci amerického softwarového gigantu takto oficiálně nepojmenovali.

Kromě sedmiček je nový balík oprav a vylepšení k dispozici také pro Windows Server R2. Jak už samotný název napovídá, tato platforma je určena pro počítačové servery.

Pro instalaci kumulativní aktualizace je nutné mít na pevném disku alespoň 4 GB volného místa. Balík totiž obsahuje několik stovek aktualizací, kvůli čemuž může instalace především na pomalejších strojích trvat klidně i několik hodin.

Velký balík oprav je možné stahovat prostřednictvím služby Windows Update přímo v operačním systému.

Aktualizace budou vycházet do roku 2020

Přestože práce na sedmičkách podle všeho ještě ani zdaleka neskončily, americký softwarový gigant má již naplánováno datum konce tohoto operačního systému. Proces tzv. rozšířené podpory je pro Windows 7 naplánován do 13. ledna 2020. [celá zpráva]

Foto: repro Microsoft

Plánované ukončení podpory pro jednotlivé verze Windows (kliknutím na obrázek jej zvětšíte)

Rozšířená podpora zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, a to včetně bezpečnostních oprav. To jinými slovy znamená, že Windows 7 čeká stejný osud jako svého času velmi populární XP, která Microsoft pohřbil už předloni.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Balík oprav dostanou i desítky

Uživatelé sedmiček nicméně mají možnost až do 29. července přejít zdarma na Windows 10, pro který bude rozšířená podpora k dispozici přinejmenším do roku 2025.

Windows 10 v současnosti běží na více než 300 miliónech zařízení. V tomto čísle nejsou započítány jen klasické počítače, ale také například tablety a chytré telefony využívající desítky. Tak vysokému zájmu se nejnovější operační systém od Microsoftu těší patrně právě díky tomu, že je zatím nabízen jako bezplatný upgrade.

Během léta by měl vyjít velký balík oprav a vylepšení. Desítky se tak naučí úplně nové kousky. Jaká vylepšení tzv. Anniversary Update přinese, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám