Hlavní obsah

Od mobilů k softwaru. Veritas podal nabídku na koupi společnosti BlackBerry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Waterloo

Společnost BlackBerry byla ve své době považována za průkopníka chytrých telefonů, nástup modelů s dotykovou obrazovkou ale zaspala, a tak postupně mobilní divizi „zařízla“ a začala se věnovat výhradně softwaru. Ten považuje evidentně za atraktivní americký investiční fond Veritas Capital, který podal nabídku na koupi této kanadské společnosti, uvedla agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Blackberry KeyOneVideo: archív výrobce

 
Článek

Není žádným tajemstvím, že společnost BlackBerry, dříve známá jako Research In Motion, byla svého času největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Po nástupu společnosti Apple a jejího iPhonu však již nestačila držet s konkurenty krok.

V roce 2016 se tak podnik rozhodl soustředit výhradně na vlastní software a výrobu licencoval pod čínské TCL. Z pultů obchodů tak tehdy ikonické telefony značky BlackBerry nezmizely, licenční smlouva ale v roce 2020 vypršela a od té doby skalní fandové jen netrpělivě čekají, zda slavná mobilní značka vstane jako Fénix z popela. Zatím marně.

Strastiplná cesta BlackBerry. Slavné komunikátory se zachránit nepodařilo

Mobil

Vrátí se k mobilům?

O společnost BlackBerry navzdory tomu nyní projevil podle agentury Reuters zájem Veritas Capital. Redaktoři agentury se však odvolávají na anonymní zdroj, samotná společnost ani investiční fond zprávu o podání nabídky na odkoupení zatím oficiálně nekomentovaly.

Vedení společnosti BlackBerry oznámilo již v květnu, že hodlá „prověřit své strategické možnosti“, a nevyloučilo možnost prodeje jedné či více svých divizí. V květnu firma oznámila, že plánuje prodat patenty týkající se chytrých telefonů společnosti Malikie Innovations za až 900 milionů dolarů (20 miliard Kč).

Společnost BlackBerry byla založena v roce 1984 a v současné době se specializuje výhradně na vývoj softwaru, jak již bylo řečeno výše – jde především o software pro automobily a kybernetickou bezpečnost.

Pod novým vlastníkem by se nicméně BlackBerry mohlo vrhnout znovu na výrobu chytrých telefonů, byť o tom současné vedení nechce ani slyšet.

Ikonická klávesnice

Jedním z posledních smartphonů této značky je model KeyOne. Rozdíly proti standardním smartphonům poznáte hned, jak uvidíte přední stranu tohoto přístroje. Na ní se totiž kromě dotykového displeje s úhlopříčkou 4,5 palce a rozlišením 1620 × 1080 obrazových bodů skví ještě klasická hardwarová klávesnice, která zabírá zhruba čtvrtinu celé čelní strany.

Jde o zmenšeninu klávesnice, jakou jsou zvyklí používat například majitelé notebooků. Psát všemi deseti prsty na ní pochopitelně kvůli drobným rozměrům možné není, i tak by ale mělo být vyťukávání jednotlivých znaků daleko rychlejší než v případě softwarového řešení.

Klávesnice je navíc multifunkční, jednotlivá tlačítka totiž tvoří dohromady velkou dotykovou plochu. Pomocí ní je pak možné ovládat telefon podobně jako s pomocí touchpadu na noteboocích, například tedy v dlouhých dokumentech scrollovat tahem pomocí dvou prstů najednou.

Foto: archív výrobce

BlackBerry KeyOne

BlackBerry koupí softwarovou společnost Cylance za 32 miliard korun

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Kanaďané chystají mobil nazvaný Praha

Nový smartphone kanadské společnosti BlackBerry nejspíše bude slavit velký úspěch v Česku. Má totiž nést stejné jméno jako naše hlavní město – Praha. Novinka...

Výběr článků

Načítám