Hlavní obsah

O děravý prohlížeč Safari panuje velký zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CUPERTINO

Za prvních 48 hodin od okamžiku, kdy bylo možné si pořídit prohlížeč Safari americké společnosti Apple, si uživatelé z internetu stáhli více než milión kopií tohoto programu. Podle některých expertů, kteří považují Safari za poměrně lehce napadnutelný, o něj panuje překvapivě velký zájem.

Článek

Apple zpřístupnil svůj nový prohlížeč upravený pro operační systém Windows konkurenční společnosti Microsoft minulý týden v pondělí. [celá zpráva] Safari však bylo v té době velmi nestabilní. Na neaglických Windows nefungovalo vůbec, v anglických často padalo. Situace se ani po vydání novější verze Safari pranic nezměnila.

Přestože Safari má proti konkurenčnímu Internet Exploreru (s pokrytými 70 - 80 procenty trhu) jen zlomek osobních počítačů připojených k internetu, jeho verze pro Windows podle analytiků v každém případě znamená přitvrzení boje.

Safari bylo dříve pouze pro Mac

Webový browser Safari byl dříve dostupný pouze pro počítače Mac od Apple. Po celém světě ho tedy používalo něco přes 18 miliónů lidí. Jeho podíl na světovém trhu prohlížečů se pohyboval kolem pěti procent.

Více než milión kopií za dva dny je podle expertů pozoruhodné, vzhledem k tomu, že už existují tři rozšířené prohlížeče. Zdaleka nejpoužívanější sice zůstává Internet Explorer od Microsoftu, ale spoustu příznivců má rovněž konkurenční produkt Firefox od společnosti Mozilla. Roste také obliba prohlížeče Opera.

Hackeři na Safari příliš neútočí

Prohlížeči od Applu se dosud vyhýbaly útoky hackerů, které jsou typické pro nejpoužívanější programy Microsoftu. U verze Safari pro operační systém Windows se ale nedá říci, že by byla tak bezpečná, jako jsou uživatelé zvyklí u jiných produktů Apple.

Apple už vydal opravný program, který odstranil většinu problémů, firmy zabývající se vývojem bezpečnostních programů ale tvrdí, že potenciálně nebezpečných míst je v prohlížeči Safari více.

Relativně vyšší bezpečnost u produktů Apple ale podle expertů souvisí spíš s tím, že počítače Apple jsou mnohem méně rozšířené, takže zůstávají stranou zájmu hackerů.

"V zásadě platí, že útočníci jdou tam, kde jsou peníze, tedy po velkých rybách," řekl Craig Schmugar ze společnosti McAfee, která se zabývá vývojem antivirových programů. Podobně konkurenční společnost Symantec minulý týden zachytila u verze Safari pro Windows tolik potenciálně slabých míst, kolik jich u předchozí verze pro platformu Mac zachytila za půl roku.

Betaverzi prohlížeče Apple Safari, tedy ještě nehotový program, lze stáhnout z oficiálních stránek výrobce. Software je určen pro osobní počítače s Mac OS X v10.4.9 + nebo s Windows XP nebo Vista s minimálně 256 MB RAM, 500 MHz a lepším procesorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám