Hlavní obsah

Nejnovější operační systém Windows 7 se začne prodávat už letos v říjnu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se měl operační systém Windows 7 původně objevit v prodeji až během příštího roku, Microsoft v úterý večer na tchajwanském veletrhu Computex 2009 oznámil, že oficiální prodej začne přesně 22. října. Od tohoto data by měli výrobci zároveň nabízet své stolní počítačové sestavy a notebooky s tímto nejnovějším systémem. Upozornil na to zahraniční IT server CNET.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Windows 7 nahradí aktuálně prodávané Visty. Společně se zveřejněním data uvedení nového operačního systému také redmondský softwarový gigant potvrdil, že zákazníci, kteří si od tohoto data koupí počítač nebo notebook se staršími Vistami, budou moci přejít na nový systém zdarma nebo za zvýhodněných podmínek v případě základní verze Windows Vista Basic.

Pokud jste nejnovější RC verzi Windows 7 ještě nevyzkoušeli, můžete si ji stáhnout ze stránek Microsoftu. Uživatelé mohou zkušební verzi vyzkoušet bez jakýchkoliv limitů na počty stažení, a to do 30. června 2009.

Testovat a hodnotit systém Windows 7 ve verzi RC bude možné až do konce února 2010, po tomto datu se začne systém každé dvě hodiny vypínat.

Windows 7 si rozumí i se staršími počítači

Windows 7 mohou takřka na všech počítačích nahradit dosluhující XPčka, nebo nevyvedené Visty. Berou si totiž to lepší z obou dvou. Ve výsledku tak dokážou bezproblémově pracovat také na stařičkých sestavách, které se prodávaly už v roce 2000.

I u počítače s pouhým 1GB operační paměti se nemusíte omezovat v multitaskingu. Není problém vedle sebe provozovat hned několik aplikací s větším množstvím dokumentů. Ani slabší procesor není pro běžné kancelářské nasazení brzdou, spíš bude záležet na rychlosti pevného disku, který ovlivňuje rychlost načítání jak aplikací samotných, tak i uživatelských dat. [celá zpráva]

Další přínosy a technologická vylepšení Windows 7 jsme vám shrnuli do následující tabulky.

Co přinese Windows 7 nového
Dotykové ovládání
Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple. Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.
Jednodušší sdílení multimediálních dat
Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie. Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru. Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.
Rychlejší chod a vyšší výdrž notebooku
Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.
Vylepšení se dočkalo i malování
Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy, jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Hardwarové nároky systému Windows 7

32bitový systém

  • Procesor: 1 GHz
  • Operační paměť: 1 GB
  • Pevný disk: 16 GB
  • Grafická karta: DX9 (128MB Aero)

64bitový systém

  • Procesor: 1 GHz
  • Operační paměť: 2 GB
  • Pevný disk: 20 GB
  • Grafická karta: DX9 (128MB Aero)

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 7 už hovoří česky i slovensky

Testovací verze nejnovějšího operačního systému Windows 7, která je od začátku května ke stažení zdarma na internetu, se dočkala české i slovenské lokalizace....

Výběr článků

Načítám