Hlavní obsah

Nad novou verzí Windows se stahují mračna

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci letošního roku jsme se měli dočkat po několika odkladech nového operačního systému Windows 10X. Nakonec je ale vše jinak a kvůli pandemii koronaviru byly práce na novince pozastaveny. Upozornil na to server Windows Central.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Příchod Windows 10X oznámil Microsoft již loni na podzim. Už tehdy podnik tvrdil, že se na pultech obchodů novinka objeví v roce 2020. Tak se ale nestalo.

Minulý měsíc server Tech Advisor informoval o tom, že práce na systému jsou již hotové a že může do výroby. Server Windows Central však nakonec zjistil, že informace o tom, že „práce ustaly“, má zcela odlišný kontext.

Windows 10 používá 1,3 miliardy počítačů, nejnovější verzi ale méně než polovina

Software

Není tomu tak, že by nová verze systému Windows byla již hotová, ale že na ní Microsoft podle zákulisních informací přestal zcela pracovat. Kvůli pandemii koronaviru byl totiž americký softwarový gigant nucen přehodnotit svou strategii a vrací se od zařízení se dvěma obrazovkami k přístrojům, které mají pouze jeden displej.

Novinka zvaná Windows 10X měla být přitom určena primárně pro přístroje se dvěma obrazovkami. Přesně takový počítač totiž Microsoft na podzim také představil. Jmenuje se Surface Neo a jde v podstatě o kompaktní laptop se dvěma dotykovými displeji. Ty jsou k sobě připojeny pomocí pantů, takže se rozevírají a zase zavírají podobně jako knížka.

Zařízení, které v sobě ukrývá procesor od společnosti Intel, může být použito v režimu na výšku i šířku. V režimu na výšku se s ním pracuje skutečně jako s knížkou, přičemž na každém dotykovém displeji si můžete nechat zobrazit úplně jiný obsah – na jednom může být e-mailový klient, na druhém pak například internetový prohlížeč.

Foto: archív výrobce

Surface Neo

V režimu na šířku se ale zařízení promění v nefalšovaný notebook. Celý spodní displej totiž zabere virtuální klávesnice, která je od té klasické počítačové prakticky k nerozeznání. Psát tak na přístroji můžete všemi deseti prsty podobně jako na klasickém laptopu.

Jak je z řádků výše patrné, Surface Neo je zcela unikátní zařízení. Microsoft nicméně podle vlastních vyjádření věřil, že takovýmto hybridům se dvěma obrazovkami patří budoucnost. Právě proto měl vzniknout také operační systém Windows 10X. Jak se ale nyní zdá, vše je jinak.

Sluší se nicméně podotknout, že Microsoft zatím celou záležitost jinak nekomentoval. Ukončení či pozastavení vývoje Windows 10X tak rozhodně ještě není oficiální.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám