Hlavní obsah

Mozilla v úterý vydá Firefox 8, vývojáři už pracují na desítce

Novinky, zgl

Společnost Mozilla plánuje v úterý uvolnit ke stažení v pořadí již osmou generaci Firefoxu. Předchozí verze tohoto internetového prohlížeče přitom vyšla teprve na konci září. Častější vydávání nových verzí souvisí se změnou firemní politiky. I proto již vývojáři Mozilly pracují na Firefoxu 10.

Foto: archív tvůrců, Novinky

Článek

Na jaké novinky se mohou uživatelé Firefoxu 8 těšit? „Zatímco sedmá verze byla hlavně ve znamení snižování paměťových nároků, po které volala řada uživatelů, osmá verze učiní přítrž nekontrolované instalaci doplňků třetích stran,“ prozradil Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj nejde o doplňky, které si uživatelé instalují sami, ale o takzvané add-ony, jež se snaží výrobci softwaru přidat do prohlížeče během instalace nějakého programu.

„Podobné doplňky neprocházejí standardní kontrolou u Mozilly a mají tak často horší kvalitu. Hezkým příkladem může být doplněk instalovaný spolu se Skype, který s Firefoxem 7 způsobuje výrazně zvýšené paměťové nároky,“ konstatoval Cvrček.

Jaká další vylepšení Firefox 8 nabídne, bude zřejmé až v úterý po jeho oficiálním představení.

Nejspíše aby se uživatelé více těšili na nové verze, prozradil Cvrček, jakou šikovnou vychytávku nabídne Firefox 10: „Po levé straně adresního řádku Firefoxu se obvykle nacházejí tlačítka Zpět/Vpřed. Vývojáři nyní uvažují, že by se tlačítko Vpřed nezobrazovalo v případě, kdy je neaktivní a nelze reálně někam vpřed přejít.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám