Hlavní obsah

Mosaic ukázal, jak má vypadat moderní webový prohlížeč. Už před 30 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před 30 lety dne 22. dubna 1993 byl poprvé uveden do veřejného života webový prohlížeč Mosaic. Tento průkopnický prohlížeč se stal prvním moderním webovým prohlížečem, který se rychle rozšířil do celého světa.

Foto: archív tvůrců

Webový prohlížeč Mosaic

Článek

Mosaic vynikal uživatelsky přívětivým rozhraním a navíc byl zdarma k dispozici pro nekomerční využití, což významně přispělo k jeho popularitě. Jeho nejvýznamnějším prvkem byla schopnost zobrazit na stránce text a obrázky současně, což byla v té době novinka.

Nápad na moderní prohlížeč se zrodil v hlavách dvou programátorů – Marka Andreessena a Erika Biny. První verze vznikla už v roce 1992, široké veřejnosti jej ale zpřístupnili až o rok později.

Prohlížeč od Seznamu nabízí nově hry. Fungují i offline

Software

Oba v té době pracovali v Národním centru pro superpočítačové aplikace (NCSA) při Illinoiské univerzitě. Původně byl program určen pro počítače s operačním systémem Unix, ale brzy byly vytvořeny i verze pro počítače Amiga, Macintosh a PC s Windows.

Andreessen a jeho kolegové založili vlastní společnost s podporou zakladatele firmy Silicon Graphics Jamese Clarka. V prosinci 1994 vypustila tato společnost na trh další populární prohlížeč nazvaný Netscape Navigator.

Internet Explorer jako hlavní konkurent

Licence na Mosaic zůstala v majetku NSCA, která ji licencovala univerzitní společnosti Spyglass. Ta plánovala vytvořit svůj vlastní prohlížeč, ale nakonec se to nepodařilo a licence přešla k dalšímu zájemci, společnosti Microsoft. Tak vznikli dva nesmiřitelní konkurenti: Netscape Navigator a Internet Explorer.

Netscape Navigator získal obrovskou popularitu a v roce 1997 NSCA ukončila vývoj Mosaicu. I když prohlížeč ještě několik let přežil díky malé skupině skalních fandů, stal se marginálním projektem. Mosaic nicméně položil základy moderního webového prohlížení a zanechal významné dědictví v oblasti informačních technologií.

Jen vzpomínkou je v dnešní době také Internet Explorer, i když byl ve své době nejpopulárnějším prohlížečem na světě. Microsoft totiž známou značku zařízl, posledních pár let láká na prohlížeč Edge. Nejpopulárnějším prohlížečem současnosti je nicméně s 65% podílem Chrome od Googlu.

Prohlížeč Edge a vyhledávač Bing budou využívat umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám