Hlavní obsah

Microsoft neuhlídal Windows 11, instalačka unikla na internet

Novinky, rim

Společnost Microsoft svolala na příští týden velkou tiskovku, na které chtěla odhalit „budoucnost Windows“. Nakonec ale americký podnik utajované informace neuhlídal, na internet totiž unikl prakticky celý operační systém Windows 11 – nástupce aktuálně používaných desítek.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím Engadget

Nová nabídka Start ve Windows 11

Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že Microsoft příchod nového operačního systému Windows ještě oficiálně nepotvrdil. „Připojte se k nám, ať můžete být svědky toho, co bude následovat,“ stojí v tajemné pozvánce, která lákala na slavnostní akci, jež se uskuteční příští týden ve čtvrtek.

Nyní už ale potvrzovat nic nemusí, od úterý totiž internetem kolují instalační soubory celého operačního systému. Jedná se sice pouze o vývojářskou verzi – tzv. Insider build – ale jde o pozdní verzi, která by se prakticky neměla od finální verze nijak dramaticky lišit.

Zástupci amerického softwarového gigantu na únik zareagovali na Twitteru velmi vtipně. „Toto je jen začátek, připojte se k nám 24. června, abyste byli svědky toho, co bude následovat,“ uvedli.

Vyložit si to můžeme klidně i tak, že na akci bude k vidění daleko více novinek než jen nástupce aktuálně používaných desítek. Na bližší informace si nicméně budeme muset ještě počkat.

V tuto chvíli totiž není jasné ani to, zda se novinka bude skutečně jmenovat Windows 11. Server KrabsOnSecurity, který má k instalačním materiálům přístup, například uvedl, že v uniklém Insider buildu je několikrát zmíněn název Windows 10.

Ukáže se nová verze Windows? Microsoft svolává velkou tiskovku

Software

Co bude nového?

Ať už bude název jakýkoliv, z uniklých snímků je patrné, že nová verze Windows dostane zcela inovovaný design, který se interně označuje Sun Valley. Pro něj je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek.

Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – trochu svým vzhledem připomíná dock v macOS, což je operační systém počítačů Apple. Z uniklé instalace je také patrné, že nabídka Start přijde o dlaždice, které byly v osmičkách a desítkách dominantním poznávacím znamením. Nově už budou všude jen ikony.

Jasno o všech novinkách bude ve čtvrtek 24. června, kdy se má velká tiskovka konat.

Desítky běží na 1,3 miliardy počítačů

Letos v červenci to bude již šest let od doby, kdy byl uveden na trh operační systém Windows 10. Za tu dobu se značně rozšířil, desítky podle posledních zveřejněných dat obsluhují 1,3 miliardy počítačů.

Je také nutné zdůraznit, že za poslední roky se desítky velmi změnily, neboť je Microsoft každý rok pravidelně vylepšuje a přidává nové funkce i dovednosti.

Microsoft měl naplánovaný konec desítek ještě dříve, než vyšly

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Nad novou verzí Windows se stahují mračna

Na konci letošního roku jsme se měli dočkat po několika odkladech nového operačního systému Windows 10X. Nakonec je ale vše jinak a kvůli pandemii koronaviru...

Výběr článků

Načítám