Hlavní obsah

Microsoft dostal od EK pokutu 14,3 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Microsoft dostala od Evropské komise pokutu 561 miliónů eur (14,3 miliardy korun) za to, že neposkytovala uživatelům možnost výběru internetového prohlížeče v operačním systému Windows, jak jí úřad nakázal. Oznámil to evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia

Článek

„Jde o závažné porušení pravidel, které musí být patřičně potrestáno,“ konstatoval Almunia s tím, že komise mohla americkému softwarovému gigantu vyměřit pokutu až 7,3 miliardy dolarů (144 miliard Kč), tedy deset procent příjmů z roku 2012.

Microsoft se v roce 2009 dohodl s EK, že nabídne uživatelům možnost výběru webového prohlížeče. Vyhnul se tak hrozící vysoké pokutě. Využívat k tomu měl takzvaný ballot screen (hlasovací obrazovku). [celá zpráva]

Foto: Novinky

Ballot screen

Výběr internetového prohlížeče má probíhat v prostředí jednoduchého okna, ve kterém je umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich by měl být navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit. Loni v červenci však EK otevřela nové šetření kvůli podezření, že Microsoft neplní své sliby a uživatelům Windows 7 ballot screen nenabízí.

Komise už Microsoftu udělila několik pokut, dohromady za 1,6 miliardy eur (asi 41 miliard Kč). Například za to, že odmítal poskytovat rivalům technická data o svých produktech. Ty pak obtížně komunikovaly s produkty konkurence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám