Hlavní obsah

Facebook míří do televizorů. Nabídne aplikaci pro sledování videí

Novinky, mif

Sociální síť Facebook už nebude uživatelům k dispozici jen z displejů počítačů a chytrých telefonů, vedení podniku chce zamířit také na obrazovky klasických televizorů. Nová aplikace, kterou Facebook v brzké době uvede, bude primárně nabízet přehrávání videí, která uživatelé na tuto sociální síť nahrávají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aplikace bude podle dostupných informací k dispozici alespoň v první vlně pouze pro majitele chytrých televizorů od Samsungu. Dále ji budou moci nainstalovat majitelé zařízení Apple TV a Fire TV od Amazonu.

Oznámení o vydání nové aplikace jasně ukazuje, jak se v posledních měsících Facebook transformuje. Původní ryze textová sociální síť se totiž postupně přeměňuje na plnohodnotný on-line videoservis.

Koneckonců v poslední době podnik velmi aktivně propaguje svou aplikaci Facebook Live, jejímž prostřednictvím je možné natáčená videa živě přenášet na internet.

Server BBC upozornil, že se podnik snaží ovládnout v domácnostech poslední obrazovku, na které zatím ještě nedominuje. V tuzemsku i zahraničí se totiž Facebook řadí mezi nejoblíbenější sociální sítě, a na uživatele tak číhá z displejů počítačů, tabletů i chytrých telefonů.

Konkurence už vlastní TV aplikace má

Kdy přesně novou aplikaci Facebook vydá, zatím není jasné. Jisté je nicméně to, že se s ní bude snažit konkurovat zavedeným službám, jako jsou například YouTube či Netflix. Oba zmiňované videoservery již totiž vlastní aplikaci pro chytré televizory mají.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz TV

Na chytrých televizorech je možné naladit také Seznam.cz TV, kde diváci naleznou své oblíbené pořady ze Stream.cz. Přijímat Seznam.cz TV mohou lidé, kteří mají televizory s podporou technologie HbbTV a mohou naladit digitální pozemní vysílání s dosahem signálu Multiplexu 4. Těm se kanál automaticky zobrazí mezi nabízenými programy.

Zjednodušeně řečeno tak diváci naleznou Seznam.cz TV hned v nabídce televizních programů vedle tradičních televizních stanic. Postup, jak naladit Seznam.cz TV na chytrých televizorech, naleznou lidé na webu www.seznam.cz/jaknaladit.

Co je HbbTV?
HbbTV je zkratkou anglického termínu Hybrid Broadcast Broadband TV. Označuje hybridní vysílání, které propojuje klasické televizní vysílání s internetovým připojením.K čemu to slouží v praxi? Například při sledování nějakého programu se uživateli zobrazí nabídka doplňujících informací – přímo na TV lze zobrazit související obsah, jako jsou fotografie, text, audio či video.Stejně tak HbbTV umožňuje přístup k internetovým archivům a internetovým televizním stanicím, jako je Seznam.cz TV.Pro příjem HbbTV stanic však televizor musí tuto hybridní technologii podporovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám