Hlavní obsah

Čeští počítačoví piráti zakládají politickou stranu

– Brno • Aktualizováno
Novinky, Miloslav Fišer

Na tuzemské politické scéně se možná již brzy objeví nová politická strana. To je alespoň vize brněnského programátora Jiřího Kadeřávka, který je hlavním iniciátorem České pirátské strany. Jejím cílem má být omezení autorských práv a tím i rozšíření možnosti legálního sdílení děl na internetu. Díky početné skupině příznivců už výbor získal pro legitimní vznik strany dostatek podpisů.

Foto: mif, Novinky

Internetové stránky přípravného výboru České pirátské strany.

Článek

"Internetové stránky jsem spustil v noci ze soboty na neděli. Jen za pouhé dva dny jsme získali všechny podpisy, které potřebujeme ke schválení strany,“ řekl Novinkám Jiří Kadeřávek z výboru České pirátské strany.

Aby mohla být strana registrována podle platných stanov u Ministerstva vnitra ČR, muselo shromáždění sehnat minimálně tisíc podpisů občanů. Vize brněnského programátora se velice rychle vyplnila a řady výboru se rozrostly o další členy.

"Cílem strany není ovládnutí politického spektra, ale, alespoň v prvních fázích, myšlenkový posun společnosti a hlavních politických sil ve vztahu k problému copyrightu, patentového práva a ochrany soukromí,“ dodal Kadeřávek.

Strana nasbírala potřebné podpisy ke schválení pomocí elektronické petice, která je umístěna přímo na stránkách přípravného výboru České pirátské strany. Nyní by zájemci měli podepsat petici v tištěné podobě, aby mohla být předána ministerstvu.

Strana versus autorská práva

"Nechceme krást, nekrademe a krást nebudeme a o počítačové pirátství ve smyslu kradení softwaru se nejedná, striktně jej odsuzujeme. Nechceme omezovat autorská práva, chceme revidovat jejich ochranu. Chceme najít nový modus vivendi pro autorská díla a internetovou generaci. Nejsme puberťáci,“ obhajoval záměry výboru České pirátské strany Kadeřávek.

"S warezem (počítačovým pirátstvím pozn. red.) se to má jako s rychlostí na silnicích. Čím více ji omezujete, tím více řidičů padá do kolonky piráti silnic. Čím více prodlužujete autorskou ochranu díla, tím více uživatelů internetu se dostává do konfliktu se zákony. Co je horší, obsah na internetu nezná značku Omezení rychlosti jízdy. To znamená, že žijete v permanentní nejistotě, že obsah se kterým pracujete je chráněn a vy se dopouštíte kriminálního jednání. Jediná možnost je zcela rezignovat na možnost sdílení audiovizuálních a časem i psaných děl na internetu," dodal Kadeřávek.

Myšlenka vzniku České pirátské strany je údajně přímou odpovědí na páteční rozsudek švédského soudu o odsouzení provozovatelů internetového portálu The Pirate Bay. Nová česká strana by měla plně kopírovat ideový program švédské Pirátské strany, která se letos pokusí získat mandát v Evropském parlamentu. [celá zpráva]

Založení strany je nehorázné, tvrdí protipirátská organizace

"Přijde mi naprosto absurdní, aby podobná strana vznikla. Je to čirý populismus. Je to stejné, jako kdyby vznikla strana na podporu automobilových zlodějů či legalizace drog. Nikdo nesmí mít právo zasahovat autorům do jejich práv,“ řekl Novinkám Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA.

"Zpravidla mladým lidem se často nelíbí, že sdílení nelegálních dat je obecně považováno za krádež. Přestože jsou si vědomi, že sdílením dat porušují zákon, tak jim jejich nelegální počínání nevadí a snaží se své jednání obhájit. Je nebezpečné, aby se někdo omezování základních svobod, jako jsou práva autorů, domáhal politickou cestou. Je to extrémistický přístup na stejné úrovní s omezováním jiných lidských práv,“ dodal Hlaváč.

Recesistické strany nejsou v ČR žádnou novinkou

Vedle seriózních politických subjektů se i českém prostředí objevují obskurní a více či méně recesistické strany a hnutí. Jednou z nejznámějších bylo Helax – Ostrava se baví. Byla založena před komunálními volbami v roce 2002 a její činnost byla rozhodnutím Nejvyššího soudu v roce 2007 pozastavena. "Poskytnutím státních záruk podpoříme zejména nákup lahvového piva, konzumního rumu a vlašského salátu na splátky,“ lákala strana voliče.

V devadesátých letech působila v tuzemsku Strana přátel piva, jejíž sympatizanty spojovala náklonnost ke zlatavému moku. V roce 1998 se strana sloučila s ČSSD a ve svých činnostech pokračuje jako Sdružení přátel piva.

Mezi recesisty lze zařadit i Balbínovu poetickou stranu, která láká voliče na BalbíNew Deal, což má být alternativa proti aparátčíkům stávajících parlamentních stran.

Pokud by taková strana podle Hlaváče získala vliv, tak by to mohlo mít velmi negativní pro českou ekonomiku. Země s nízkou ochranou práv autorů patří mezi země s velmi nízkou životní úrovní – jde zejména o mnohé africké a asijské země.

Reklama

Výběr článků

Načítám