Hlavní obsah

BSA: Češi nejvíce kopírují Windows, Office a antiviry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejčastěji šířeným nelegálním softwarem v Česku jsou operační systém Windows, kancelářský software a grafické a antivirové programy. Zatímco jejich běžná cena se může vyšplhat na několik desítek tisíc korun, podvodníci nabízejí nelegální kopie o 80 i více procent levněji, uvedla protipirátská aliance BSA.

Článek

Cena nejvyšší krabicové verze nových Windows Vista Ultimate se v obchodech pohybuje kolem 13 800 Kč, cena softwaru pro úpravu fotografií a videa, jako je například Adobe Photoshop, se může ve verzi pro profesionály vyšplhat ke 33 000 Kč. Nelegální kopie těchto programů se prodávají v přepočtu od 1000 do 3000 korun.

"Největší podíl těchto nelegálních kopií je v současné době nabízen prostřednictvím inzerce, dále na burzách a tržištích anebo jsou instalovány přímo u prodejce výpočetní techniky do PC zákazníka v momentě, kdy si pořizuje nový počítač," uvedla Markéta Kuklová ze společnosti Microsoft.

Ovšem časté jsou také případy, kdy si lidé programy stahují zdarma z internetu například pomocí nejrůznějších výměných sítí a pochybnými e-mailovými či tištěnými nabídkami se zlákat nenechají.

BSA odhaduje podíl nelegálních programů v České republice na 40 procent. V případě kancelářského balíku Office došla BSA k lepším číslům - 30 procent. Na toto má možná také vliv přítomnosti poměrně schopných OpenOffice 2.0 [celá zpráva] [recenze], které, ač jsou zcela zadarmo, velmi dobře suplují funkce komerčních Microsoft Office.

Lidé, kteří se nechají zlákat nízkou cenou, podle BSA často zakoupený software neobdrží, a pokud zaplatí přes internet, piráti jim mohou vytunelovat bankovní účet. Pořízený software může i zavirovat počítač či odesílat osobní údaje uživatele.

V Česku se užívá zhruba 40 procent softwaru nelegálně. Doposud naměřená míra softwarového pirátství v Evropské unii dosáhla 36 procent. Hodnoty pro jednotlivé státy se pohybují od 64 procent v Řecku až po nejnižších 26 procent v Rakousku a Finsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám