Hlavní obsah

Uvedena finální verze balíku OpenOffice.org 2.0

Novinky, Ondřej Grym
PRAHA

V prostorách pražské pobočky Sun Microsystems byla v úterý představena finální varianta kancelářského balíku OpenOffice.org 2.0. Program je poskytován zcela zdarma, je přímým konkurentem placené aplikace Microsoft Office.

Článek

Vývojáři kancelářského balíku OpenOffice.org 2.0, který konkuruje placené aplikaci Microsoft Office, doufali, že jej uvedou již 13. října, tedy v den 5. výročí, kdy byly zahájeny první práce na programu OpenOffice [celá zpráva]. Kvůli několika významným chybám, které se v aplikaci vyskytly, se tak však nestalo a příchod OpenOffice.org 2.0 se o několik dnů opozdil.

Majitelem licence OpenOffice.org 2.0 je společnost Sun Microsystems, avšak o vývoj programu se stará hlavně mezinárodní komunita z přibližně 60 zemí. Český vývojářský tým vede Pavel Janík, podle něhož je uvedení OpenOffice.org 2.0 přelomovou událostí, protože aplikace "přináší uživatelům novou dimenzi svobody".

Mezi hlavní výhody OpenOffice.org 2.0 počítá Janík jeho "cenu", protože je poskytován zdarma. Za důležitý považuje rovněž formát ODF (Open Document Format), který má sloužit ke snazší komunikaci mezi státní správou, institucemi apod. a jež je podporován Evropskou unií. Jedná se také o tom, že bude přijata jeho ISO norma. Dalším kladem ODF souborů je jejich automatická komprimace, interně jsou pakované programem zip, dodal Janík.

Kompatibilní i s MS Office

OpenOffice.org 2.0 je "mnohem více kompatibilnější" s balíkem Microsoft Office než byla jeho minulá verze. Obsahuje textový editor Writer (obdoba Wordu), tabulkový kalkulátor Calc (obdoba Exlcelu), pro vytváření prezentací slouží Impress (obdoba PowerPointu), kreslící aplikaci Draw a databázový program Base, který je obdobou konkurenčního Accesu.

Kancelářského balíku OpenOffice již bylo staženo kolem 49 miliónů kopií, uvedli jeho tvůrci. O další nárust uživatelů tohoto programu se má postarat vyhledávač Google, který v říjnu podepsal dohodu o spolupráci s firmou Sun Microsystems [celá zpráva]. Internetová komunita rovněž spekuluje, že se Google pokusí vydat vlastní "Google Office" [celá zpráva].

Domovské stránky projektu OpenOffice.org 2.0, tedy www.openoffice.org, ani české stránky www.openoffice.cz v době vydání tohoto článku (18.10, dvě hodiny odpoledne) finální verzi nového kancelářského balíku nenabízejí. Stát by se tak mělo v následujících hodinách.

Download, Homepage, 81,7 MB

Vybrané specifikace OpenOffice.org 2.0

  • je zcela zdarma
  • podporuje ODF dokumenty (přijaté EU)
  • balík se skládá z textového editoru (Writer), tabulkového kalkulítoru (Calc), aplikace pro vytváření prezentací (Impress), kreslícího programu (Draw) a databázové aplikace (Base)
  • OpenOffice.org 2.0 pracuje s dokumenty MS Office
  • OpenOffice.org 2.0 lze používat na PC s OS Windows, GNU/Linux a MacOS X
  • podporuje PDF
  • lze instalovat na libovolný počet počítačů, platí pro komerční i soukromou sféru, bez obav z porušování autorských práv 

Reklama

Související témata:

Související články

OpenOffice 2.0 Beta čeká na dokončení

Druhá betaverze balíku kancelářských programů OpenOffice 2.0 byla koncem minulého týdne uvolněna k testování. Aplikace je nabízena zdarma. Jejím cílem...

Nový Office 12 bude podporovat formát PDF

Nová verze kancelářského balíku Office, tedy varianta Office 12, která bude uvedena ve druhé polovině příštího roku, bude podporovat formát PDF. Brian Jones,...

Výběr článků

Načítám