Hlavní obsah

Bezpečnostní software je miliardový byznys. A stále roste

Praha

Obrat českého trhu bezpečnostních počítačových řešení letos vzroste o více než devět procent z loňských 379 milionů dolarů, tedy zhruba o 8,3 miliardy korun. Loni zaznamenal sektor osmiprocentní růst. Dvě třetiny obratu vygenerovalo poskytování služeb, desetinu prodej zařízení a necelou čtvrtinu dodávky softwaru. Vyplývá to z predikce analytické firmy IDC.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pozitivní výsledky českého trhu bezpečnostních řešení vloni ovlivnily zejména silně rostoucí poptávka po službách a cyklická obnova zařízení. Rok 2020 podle aktuální predikce nepřinese významné změny. Výdaje na bezpečnostní řešení se ukazují být odolné i vůči negativním důsledkům pandemie onemocnění covid-19.

„Mnoho podniků a veřejných institucí muselo ze dne na den a v masovém měřítku přejít na model vzdáleného výkonu práce. Urychlena byla také realizace rozpracovaných nebo pilotních digitalizačních projektů. Obě iniciativy se ale neobešly bez aplikace adekvátních bezpečnostních opatření. Šlo zejména o virtuální privátní sítě nebo o nástroje pro pokročilou autentizaci,” uvedl analytik IDC Mark Child.

Kyberzločinci se před Vánocemi činí. Špionážní viry jsou na vzestupu

Vánoce

V České republice navíc zájem o témata kybernetické bezpečnosti a o pořízení relevantních řešení skokově navýšily úspěšně realizované kybernetické útoky na nemocnice, průmyslové podniky nebo veřejné instituce. Svou roli hraje i snaha o soulad s požadavky regulačních orgánů.

„Finanční omezení a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců představují hlavní překážky rozvoje a zvyšování úrovně kybernetické bezpečnosti v českých organizacích,” podotkl Child.

Ve všech segmentech tuzemského trhu bezpečnostních řešení vloni analytici zaznamenali růst. K výraznějšímu meziročnímu navýšení tržeb na zhruba desetiprocentní úrovni došlo v případě služeb a zařízení. Trh bezpečnostních služeb tvoří integrační služby a podpora. Společně loni vygenerovaly přes 140 milionů dolarů, téměř 38 procent z celkového trhu. Odbyt bezpečnostního softwaru se k růstovému trendu připojil skromnější hodnotou 2,3 procenta.

Bezohlední vyděrači v době pandemie vyřadili z provozu počítače americké nemocnice

Bezpečnost

Viry útočí na počítače i mobily. Jak se bránit

Chytré telefony, tablety i klasické počítače jsou pro většinu tuzemských uživatelů dnes již naprostou samozřejmostí. S jejich zabezpečením si však řada lidí hlavu vůbec neláme. Tím dávají prostor pro útok hackerů.

Bez antiviru tak nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon a pochopitelně také počítač by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.

Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Sluší se nicméně podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.

Reklama

Související články

Kyberzločinci už rozjeli vánoční podvody

Do Vánoc zbývají necelé dva měsíce. Kvůli nejisté situaci kamenných obchodů v souvislosti s koronavirovými opatřeními proto bude spousta lidí nakupovat letos...

Hackeři se zaměřují na pacienty s koronavirem

Českem se v posledních dnech začaly šířit prostřednictvím SMS zpráv i e-mailů podvodné zprávy, které informují o výsledku testování na covid-19. Před novou...

Výběr článků

Načítám