Hlavní obsah

Školák přišel na jednoduchý způsob, jak můžou USA ušetřit miliardy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší nápady bývají často ty nejjednodušší. Přesně touto poučkou se řídil teprve 14letý mladík Suvir Mirchandani, když v rámci školního projektu navrhnul řešení, jak by mohly úřady v USA ušetřit na svém provozu. Pouhá změna písma v dokumentech by podle něj ušetřila státní správě ročně 370 miliónů dolarů, tedy více než 7,3 miliardy korun.

Foto: koláž Novinky.cz

Suvir Mirchandani a čtyři styly písma, které zkoumal.

Článek

Původně se rodák z Pittsburghu zabýval pouze školním rozpočtem. Všiml si, že je schopen z jedné nádržky inkoustu pořídit mnohem více letáků, než tomu bylo na základní škole, i když byly informace totožné.

Přemýšlel, čím je tento rozdíl způsoben. Jediné, co bylo na letácích odlišné, byl styl písma. Proto se rozhodl pomocí speciálního programu APFill Ink spočítat, jak se liší spotřeba inkoustu při tisku prezentací ve čtyřech různých fontech – Century Gothic, Comic Sans, Garamond a tradiční Times New Roman.

Mladíka podporovali učitelé 

Z výpočtů se ukázalo, že kdyby škola celý rok tiskla dokumenty ve fontu Garamond místo Times New Roman, ušetřila by 21 000 dolarů (418 tisíc korun). V tu chvíli se o celý projekt začali zajímat i učitelé, kteří Mirchandaniho podporovali, aby své výpočty využil v globálnějším měřítku.

Mladík si proto vzal na mušku rovnou státní správu USA, uvedl server Mashable. Spočítal, že úřady za všechny publikace, které jsou standardně tištěny ve fontu Times New Roman, zaplatí více než miliardu dolarů. Úspora by při změně typu písma mohla dosáhnout až 30 %, tedy cca 370 miliónů dolarů.

Přestože je práce školáka a mimo jiné i vášnivého klavíristy pozoruhodná, americké úřady jí zatím nevěnovaly žádnou pozornost. Zda se budou tisknout dokumenty v novém fontu, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám