Hlavní obsah

Senzory se budou montovat přímo na zuby. Poznají, co jíte

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novou vychytávkou, která má usnadnit sledování vlastní životosprávy, přišli výzkumníci z Tuftsovy univerzity v americkém státě Massachusetts. Jde o miniaturní senzor o velikosti dva krát dva milimetry, který se umístí přímo na zub. Tam pak měří váš příjem cukrů, soli nebo alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informace senzor odesílá bezdrátově do mobilního zařízení, kde se záznamy o vaší životosprávě ukládají.

„Senzor je poskládaný jako sendvič. Uprostřed je vrstva, která absorbuje chemickou látku, vně pak dva čtvercové zlaté proužky. Dohromady vše funguje jako anténa,“ popisují internetové stránky sciencedaily.com.

Foto: Tuftsova univerzita

Takto vypadá senzor umístěný na zubu

„Když prostřední vrstva zaznamená například sůl nebo ethanol, změní se elektrické vlastnosti senzoru,“ pokračuje web. Informace se pak pomocí rádiových vln okamžitě odešle do zařízení, které může mít člověk třeba v kapse.

„Můžeme senzor upravit tak, že bude reagovat na jakoukoliv chemickou látku. Jediné, co nás omezuje, je naše fantazie,“ říkají Fiorenzo Omenetto a Frank C. Doble, tvůrci vynálezu.

Své závěry se chystají zveřejnit v odborném časopise Advanced Materials (Pokročilé materiály). V budoucnu by nás podobné senzory mohly hlídat, abychom to nepřehnali s cukrem nebo solí. Slovní spojení „dát si něco na zub“ tak v případě tohoto vynálezu získává zcela nový význam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám