Hlavní obsah

Šéf dánské centrální banky varuje před investicemi do bitcoinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Guvernér dánské centrální banky Lars Rohde varoval před investicemi do digitální měny bitcoin. Případné zájemce o tuto kryptoměnu zároveň upozornil, že by si neměli stěžovat úřadům, pokud jejich investice dopadne špatně. Bitcoiny jsou nejznámější digitální měnou a jejich hodnota v letošním roce zažívá prudký růst. To vyvolává obavy z cenové bubliny a budoucího propadu hodnoty.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Měli byste se držet stranou (od bitcoinu). Je to smrtící," uvedl Rohde v rozhovoru s dánskou státní rozhlasovou a televizní společností DR. Bitcoin přirovnal k takzvané tulipánové horečce, která v 17. století zachvátila Nizozemsko a vedla k prudkému růstu a následnému pádu cen tulipánových cibulek. Před splasknutím cenové bubliny stála jedna tulipánová cibulka tolik, co nejdražší domy v Amsterodamu.

Rohde v rozhovoru také upozornil, že trh s bitcoiny není regulován. "Není to na zodpovědnosti úřadů. Je to na zodpovědnosti jednotlivce," uvedl. "Pokud se to vyvine špatným směrem, nechoďte si k nám stěžovat," vzkázal investorům do bitcoinů.

Dvě významné americké burzy tento měsíc zahájily obchodování s termínovými kontrakty na bitcoin, což rozvířilo debatu o tom, jaké mají mít digitální měny ve finančním systému místo. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire o víkendu uvedl, že Francie navrhne, aby skupina nejvýznamnějších světových ekonomik G20 v příštím roce otázku regulace bitcoinu projednala.

Cena bitcoinu se na internetové burze Bitstamp v úterý ráno pohybovala kolem 19 000 dolarů (414 000 Kč). Na začátku letošního roku přitom jeden bitcoin stál méně než 1000 dolarů.

Před bitcoiny varují i další

Velké výkyvy kurzů bohužel nejsou u bitcoinů nijak výjimečné. I proto minulý měsíc největší německá bankovní společnost Deutsche Bank varovala uživatele před investicemi do této virtuální měny. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a že její kurz je velmi nestabilní.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Ještě dříve před investicemi do virtuálních měn varoval ze stejných důvodů Evropský bankovní úřad. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám