Hlavní obsah

Samsung SyncMaster 245B: 24palcové LCD má své klady

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli 24" LCD panely nejsou žádnou novinkou, užití TN matic v takto rozměrných displejích nebylo dříve běžné. S rostoucí poptávkou po velkých plochých panelech se ale vyskytují čím dál podivnější kombinace. Zda je možné úspěšně zkombinovat 24" úhlopříčky s levnou obrazovku jsme se rozhodli zjistit na monitoru Samsung SyncMaster 245B.

Článek

TN a zakopaný pes

Mezi LCD monitory rozlišujeme tři základní druhy. Nejlevnější TN, barevně pokročilé IPS a univerzální VA panely. Každý druh má své specifikum, své výhody a nevýhody. Dnes nás zajímá první jmenovaný typ, nejlevnější a dalo by se říct i nejhorší Twisted Nematic.

Jde o nejstarší typ LCD matice vůbec, kterou znáte déle než možná tušíte. I monochromatické displeje kalkulaček pracují na stejném principu, třebaže jsou s dnešními barevnými monitory příbuzné velmi vzdáleně.

U panelu TN je zásadní problém v pozorovacích úhlech. U nižších úhlopříček jako 17 a 19" to prakticky nevadí, avšak s rostoucí úhlopříčkou je problém závažnější. Pokud si sednete do metrové vzdálenosti před 24" obrazovku, svírá pravé oko s levou hranou úhel 16°. Přibližně od nějakých 25 až 30° potom začíná uživatel pozorovat úbytek kontrastu a barevný posun. Stačí se tedy jen lehce předklonit nebo naklonit ke straně a obraz přestává být na celé ploše homogenní.

Popisovaná vada není podstatná při kancelářských úkonech, ale pokud pracujete s grafikou, hrajete hry (teď myslím ty akční) nebo se díváte na video, ztráta kontrastu a barevný posun u kraje obrazovky mohou přímo zásadně vadit. Ještě horší je situace při pohybu vertikálním, avšak předpokládám, že při práci na monitoru člověk sedí stále ve stejné výšce.

245B - HD rozlišení pro všechny

Jeden z důvodů, proč si pořídit 24" monitor, může být právě plné HD rozlišení. Celkové rozlišení monitoru je ještě o trochu větší (na výšku) a činí 1920 x 1200 obrazových bodů. Úhlopříčka téměř 61cm už může bez potíží nahradit doma televizní obrazovku, a tak by to chtělo, aby monitor disponoval například složkovým nebo kompozitním vstupem. Realita je však jiná, jediné dva vstupy obstarává typický D-Sub (VGA) konektor a DVI s podporou HDMI. Chcete-li na něj připojit DVD přehrávač, musí mít HDMI výstup. Jinak si filmy pustíte jen přes počítač. Aspoň, že nebude problém s HDCP chráněným obsahem.

SyncMaster 245B má mít podle výrobce odezvu 5ms, a přestože reálná odezva je spíš 15ms, pořád ještě nemá viditelné problémy u pohyblivých scén. Máte-li rádi dobré barvy a stabilní obraz, potom by se vám 245B líbil. Přes předsudky o TN matici musím uznat, že po zkalibrování dosáhne solidní barevné věrnosti. Jen je nutno poněkud ubrat na kontrastu a jasu, protože z továrny dorazí s jasem 100%, což by mělo podle výrobce znamenat svítivost 500nits. A ta je v zešeřené podzimní místnosti přímo vražedná.

Praxe potvrzuje teorii

Při práci s 245B nejčastěji člověk narazí právě na problém viditelné úhlopříčky. Stačí koukat trochu z boku a hned se barví kraj dožluta. A potom při sledování videa, pokud se sejdou například tři lidé, si skvělý obraz užije jen ten uprostřed. Krajní diváci mají u vzdálenějšího okraje snížený kontrast a trochu hůř zřetelnou scénu. Samozřejmě, že čím sedíte dál, tím menší problém vyvstává.

Velmi mě potěšila možnost otočení monitoru na výšku (tzv. pivot). Ne že by u 24" obříka byl problém zobrazit dvě stránky A4 vedle sebe, ale třeba při prohlížení webu v pozici na výšku přestanete prakticky skrolovat po stránce.

Na závěr si neodpustím komentář k vypínacímu tlačítku s modrým podsvícením. Ač poměrně umírněné, přeci ve večerních hodinách docela ruší. Některé nové modely právě Samsungu umožňují regulovat jas tlačítka, ale tento nikoliv.

Hodnocení

Samsung SyncMaster 245B se prodává za cenu přibližně 12 500 Kč s daní. Proti tomu, lepším PVA panelem vybavený monitor Acer ve stejné úhlopříčce seženete o tisíc korun dráž. Rozdíl je v podstavci - Samsung pohodlně nastavitelný, Acer nikoliv - a hlavně v pozorovacích úhlech, kde SyncMaster nemá šanci.

Pokud si plánujete pořídit monitor jen pro sebe k počítači a víte, že vám horší pozorovací úhly nevadí, potom 245B splní očekávání. A pokud jste jej chtěli používat jako levnou variantu Full-HD televizoru, chce to lovit jinde. Například zmíněný Acer AL2423W.

Technické specifikace:

  • Úhlopříčka: 24" (61cm)
  • Rozlišení: 1920 x 1200
  • Rozteč bodů: 0,27mm
  • Typ matice: TN
  • Kontrast: 1000:1(dynamický 3000:1)
  • Jas: 500 nits
  • Odezva: 5ms (ISO)
  • Pozorovací úhly: 160°horizontálně i vertikálně
  • Spotřeba: 100W
  • Pivot: ANO
  • VESA: ANO (200x100mm)
  • Kotektory: D-Sub, DVI-I
  • Cena: cca 12 500Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám