Hlavní obsah

Rusům po aféře vicepremiéra hrozí zablokování sociálních sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kvůli skandálu kolem ruského oligarchy Olega Děripaského a místopředsedy ruské vlády Sergeje Prichoďka hrozí ruským uživatelům sítí YouTube a Instagram, že se nedostanou ke svým účtům. Napsal to ruský list Vedomosti. Na obou sítích se objevily informace o tom, jak oba muži přede dvěma lety na jachtě u norských břehů trávili volný čas v přítomnosti prostitutek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Šíření kompromitujících obrázků a videí ruský soud v pátek zakázal a dal správcům obou sítí, společnostem Google a Facebook, čas do středy, aby dokumentaci odstranily. Pokud tak neučiní, ruský cenzurní orgán Rozkomnadzor příslušné stránky zablokuje. Ne všichni ruští poskytovatelé přístupu k internetu ale dokážou cíleně uzavřít přístup k jednotlivým stránkám, a tak by podle Vedomostí museli zablokovat celé sítě. Doposud kompromitující materiál odstraněn nebyl.

Na chování Děripasky a hlavně Prichoďka upozornil ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. Tvrdí, že oligarcha napojený na Kreml Prichoďka zkorumpoval, když ho svým letadlem dopravil do Norska a hostil ho na své jachtě, kde mu rovněž zajistil eskortní služby. Navalnyj částečně vycházel ze svědectví běloruské prostitutky Anastasije Vašukevičové, která poskytuje služby pod jménem Nasťa Rybka. Vašukevičová o svých zážitcích na Děripaskově jachtě dokonce napsala knihu.

Miliónová sledovanost

Navalného výbušnou informaci o Děripaskovi a Prichoďkovi na síti YouTube viděly už téměř čtyři milióny lidí. Děripaska Navalného i Vašukevičovou zažaloval za porušení zákona o ochraně soukromí.

Kreml zatím skandál nekomentoval. Podle Navalného patří Prichoďko k nejmocnějším kremelským politikům – jako vicepremiér má na starost administrativní chod celé vlády. Jeho specialitou je zahraniční politika, kde má podle Navalného větší slovo než ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Děripaska, zvaný „hliníkový král“, přišel k pohádkovému majetku po rozpadu Sovětského svazu. Jeho jméno se objevuje v souvislosti s bývalým šéfem volební kampaně Donalda Trumpa Paulem Manafortem, obviněným během pátrání po údajném vlivu Ruska na prezidentské volby v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám