Hlavní obsah

Rána pro internetové objednávky. Dark stores zakázala po Amsterodamu i Barcelona

Barcelonská radnice schválila úplný zákaz takzvaných dark stores, tedy distribučních center pro objednávky přes internet, v nichž se nedá nakupovat na místě. Informovala o tom agentura Reuters. Levicová samospráva argumentovala zachováním tradičních obchodů a kvality života. Loni v lednu vznik dalších takových center kvůli hluku a jejich vzhledu zakázal Amsterodam.

Foto: archív společnosti Glovo

Omezení se dotkne zejména místní doručovací aplikace Glovo.

Článek

Doručovací služby se v posledních letech rozšířily po celé Evropě, aby uspokojily prudce rostoucí poptávku za pandemických uzávěr. Kvůli svému dopadu na kvalitu života v daném místě ale čelí rostoucí kontrole ze strany úřadů.

Zákaz v Barceloně vstoupí v platnost v nejbližších dnech, jakmile bude zveřejněn v oficiálním věstníku. Týkat se bude 21 distribučních center, uvedl mluvčí místní vlády. Provozovny se budou muset přeměnit na sklady potravin bez rozvozu do domu nebo na otevřené supermarkety.

Lidé se bojí zdražování. Trh se ochladí, obává se většina e-shopů

Internet a PC

Omezení se dotkne zejména místní doručovací aplikace Glovo, jejímž většinovým vlastníkem je německá společnost Delivery Hero. Glovo má v Barceloně osm takových provozoven, uvedl její mluvčí. Turecká rozvážková služba potravin Getir, která ve Španělsku rychle expandovala, na žádost o komentář nereagovala. Společnost UberEats tato centra v Barceloně nemá.

Barcelona rovněž schválila opatření, které má přinutit kuchyňská zařízení, která vyrábějí potraviny pro rozvoz do domu, aby se nacházela pouze v průmyslové předměstské čtvrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám