Hlavní obsah

První Čech se dostal do Internetové síně slávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejvýraznějších postav v historii tuzemského internetu je Jan Gruntorád, bývalý ředitel sdružení Cesnet. Právě on se totiž s partou několika nadšenců podílel na připojení Česka k této celosvětové počítačové síti. I díky tomu se nyní dostal jako první Čech – a dokonce jako první osobnost z regionu střední a východní Evropy – do Internetové síně slávy.

ARCHIVNÍ VIDEO: Jan Gruntorád vzpomíná, na připojení Česka k internetuVideo: Novinky

 
Článek

Za projektem Internet Hall of Fame (Internetová síň slávy) stojí mezinárodní internetová organizace Internet Society, která už od roku 2012 předává ocenění osobnostem, které mají „mimořádnou zásluhu na vzniku internetu, jeho celosvětové dostupnosti a používání“.

Gruntorád se tak zařadil po bok takových osobností, jako je například otec Internetu Vint Cerf, který do Internetové síně slávy vstoupil jako první. O rok později – v roce 2013 – pak ocenění získal propagátor svobodného využívání Internetu Richard Stallman, v Internetové síti slávy je ale například i vynálezce webových stránek Tim Berners-Lee.

Foto: mif, Novinky

Jan Gruntorád ukazuje panel, prostřednictvím kterého se v roce 1992 Česká republika připojila poprvé k internetu.

Aktuálně seznam členů zahrnuje 135 osobností, z Evropy jich je ale pouze 25. „Jmenování do této vybrané společnosti považuji za největší poctu, jakou jsem v rámci globální internetové komunity mohl obdržet. Nesmírně si jí vážím,“ prohlásil Jan Gruntorád.

Ten před lety pro Novinky.cz zavzpomínal, jak s partou nadšenců zaváděli internet v naší zemi: „S ohledem na politické změny, které nastaly v roce 1989, jsme poslali žádost znovu. A vzhledem k tomu, že už jsme celý mechanismus znali, dostali jsme přesný návod, jak máme postupovat. To znamená, že jsme měli vybrat místo, které je pro nás na připojení nejekonomičtější. Tehdy byl nejblíže rakouský Linec, načež jsme objednali datový okruh z ČVUT do Lince a připojili se k internetu.“

Gruntorád: Internet v Česku před 25 lety málem nebyl. Kvůli chybějícímu kabelu

Internet a PC

První komplikace

Nebylo to přitom vůbec jednoduché, protože se celá akce neobešla bez problémů. „Například jsme objednali router od společnosti Cisco, což nebylo vůbec jednoduché. Na jeho získání bylo zapotřebí licenční řízení, které jsme úspěšně absolvovali. Trvalo to víc než půl roku, ale nakonec jsme na stole měli vůbec první internetový router v Česku,“ prohlásil Gruntorád.

„Jaké bylo ale naše překvapení, že součástí dodávky nebyl propojovací kabel mezi směrovačem a modemem. Tak to ale nebylo, bylo jej potřeba dokoupit zvlášť. Kvůli tomu bychom však museli absolvovat celé dovozní martyrium znovu. A půl roku čekat,“ uvedl Gruntorád.

Nakonec se ale podle něj jeden kolega na zařízení podíval a řekl: „Kluci, počkejte, já zkusím něco vymyslet.“ „A odpoledne ten kabel dovezl, prostě jej vyrobil sám. Pak probíhaly testy a 13. února 1992 jsme internet na půdě ČVUT poprvé prezentovali široké veřejnosti,“ doplnil Gruntorád.

Foto: mif, Novinky

Router od společnosti Cisco dorazil bez propojovacího kabelu, zlaté české ručičky si jej musely vyrobit.

Rychlost je dnes desetmilionkrát vyšší

Mimochodem, první okruh do Lince měl rychlost pouze 9,6 kbit/s. „Pak jsme sehnali rychlejší modemy, díky čemuž jsme rychlost zdvojnásobili. Nakonec jsme tedy měli rychlost 19,2 kbit/s. Pro porovnání – v současnosti mezinárodní konektivita Cesnetu je 100 Gbit/s. Dá se tedy říci, že současná konektivita je desetmilionkrát vyšší, než jaká byla k dispozici před lety,“ uzavřel Gruntorád.

Gruntorád byl až do letošního června ředitelem sdružení Cesnet, jde o sdružení vysokých škol a Akademie věd České republiky, které provozuje a rozvíjí národní e-infrastrukturu pro vědu, výzkum a vzdělávání zahrnující počítačovou síť, výpočetní gridy, datová úložiště, prostředí pro spolupráci a nabízející širokou škálu služeb. Právě první internetová přípojka se stala základem sítě Cesnet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám