Hlavní obsah

Přítel na telefonu nejen ve hře Milionář

Novinky, Stanislav Konečný

Příjemná zpráva pro fanatiky posílání krátkých textových zpráv a zároveň pro ty, kteří nemají mobil a jsou tak odkázáni na klasickou telefonní linku: SMS přestávají být výhradní doménou mobilní komunikace a lze je posílat i z běžného telefonního přístroje.

Foto: Radek Novák
Článek

Přesněji řešeno, z telefonu doplněného o zařízení nazvané Phone Buddy, které uvedla na trh královéhradecká firma Fincom. Zařízení je výsledkem práce ryze českého týmu vývojářů a designérů, ve kterém byly využity zkušenosti z desetiletého působení Fincomu na českém i zahraničním telekomunikačním trhu, a je unikátním systémem svého druhu, praktickou ukázkou konvergence mezi mobilními a pevnými sítěmi.

Ve stručnosti řečeno, přináší řadu vymožeností z mobilních telefonů na klasické přístroje. Phone Buddy Expert, zařízení, které je prvním zástupcem stejnojmenné nové produktové řady, je něco jako přídavná klávesnice s displejem, ale ve skutečnosti se v oblé krabičce s velkým monochromatickým LCD displejem skrývá inteligentní komunikační terminál.

Pracuje jak na běžných analogových, tak moderních ISDN linkách. Kromě posílání a příjmu SMS umožňuje i řadu dalších funkcí v pevné telefonní síti. Uživatel s jeho pomocí může například z běžného telefonu odeslat i zprávu, kterou SMS centrum operátora doručí jako fax nebo e-mail. Pro přístroje, které nepodporují SMS funkce, doručí příslušný text jako klasickou hlasovou zprávu.

Zařízení umožňuje psát a posílat i tzv. dlouhé SMS s textem až do 480 znaků. Psaní na normální klávesnici Buddyho je mnohem příjemnější než vymačkávání tlačítek na redukované klávesnici mobilu nebo v telefonní budce. Velký grafický displej, u kterého lze nastavit kontrast, poskytuje výrazné zobrazení, na které brýle potřebovat nebudete. V menu se pohybuje kurzorovými tlačítky umístěnými nad klávesnicí, další dvě jsou po stranách.

Obdobně jako na mobilu umožňuje zobrazení identifikace volajícího, výpis zmeškaných hovorů (včetně zaznamenání data a času), listování v adresáři, do kterého lze uložit a editovat až stovku kontaktů, rychlou volbu vybraných čísel a další příjemné vymoženosti, na něž jsou zvyklí uživatelé mobilů.

Pro ty, kdo dávají přednost vzkazům před klábosením prostřednictvím sluchátka, musí babičku vybavovat lupou, aby viděla na displej mobilu, který jí pořídili, nebo se snaží ušetřit za telefonní hovory, je Phone Buddy rozhodně zajímavou alternativou.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrej a neplať 8/2003

Je tu středa a s ní i seriál o hrách zdarma - Hrej a neplať. Tentokrát uvnitř článku najdete originální strategii, povedenou mlátičku a jednu textovou hru....

Výběr článků

Načítám