Hlavní obsah

Ochránci dat: Kontrola užívání internetu v práci má mít pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kontrola, jak zaměstnanci používají internet a které stránky navštěvují, musí mít podle Úřadu na ochranu osobních údajů jasná pravidla. Zaměstnavatelé mají na kontrolu právo.

Foto: Martin Tlustý

Osobní Alfa Romeo řízená čtyřiadvacetiletým řidičem způsobila nehodu hned dvou nákladních vozidel.

Článek

Podniky mají finanční ztráty v důsledku ztraceného pracovního času kvůli surfování po webových stránkách a posílání soukromé elektronické pošty. Je ale nutné sladit kontrolu s nárokem zaměstnanců na ochranu soukromí.

Jako možný příklad pravidel ochránci dat uvádějí belgický návrh zákona o používání internetu a e-mailu na pracovišti. Kontrola by podle této předlohy měla být časově omezená nebo pouze namátková. Průběžná kontrola by připadala v úvahu pouze v případě konkrétního podezření, že některý pracovník zneužívá svěřených prostředků pro soukromé účely.

Zaměstnanci by jinak měli být předem informováni o tom, že nadřízení budou užívání prostředků elektronické komunikace sledovat. Kontrola by pak měla mít přesně vymezený účel, například ochranu firemního majetku, ochranu obchodního tajemství nebo plnění pracovních úkolů.

I v případě zachování těchto principů je podle ochránců dat vhodné, aby zaměstnavatel uzavřel s pracovníky dohodu. Tato dohoda by měla obsahovat zásady užívání prostředků elektronické komunikace na pracovišti a také podmínky a způsob kontroly jejich dodržování.

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (113.díl)

V dnešním díle vám představíme kvalitní utilitu, která dokáže uchovat vaše hesla k různým službám v šifrované podobě, dále pak klienta pro výměnu souborů mezi...

Výběr článků

Načítám