Hlavní obsah

Prima odložila omezení přeskakování reklam v on-line vysílání

– Praha

Televizní skupina Prima odložila o čtvrt roku začátek omezení přetáčení reklam v pořadech na svých kanálech u poskytovatelů on-line televizního vysílání. Oznámila to ve středu v tiskové zprávě. Kvůli omezení přetáčení a přeskakování reklamních bloků byla Prima ve sporu s operátorem O2.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na začátku února Prima uvedla, že od 1. března ukončí distribuci svých kanálů ve službě O2 TV, protože se s operátorem nedohodla na podmínkách spolupráce.

Prima podle O2 původně požadovala po poskytovatelích on-line vysílání, aby od 1. března ukončili možnost přetáčení pořadů, nebo za zpětné zhlédnutí a přetáčení hradili platby navíc. To potvrdil již dříve také Vodafone. Mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec řekl, že Prima požadovala, aby každý, kdo bude šířit její programy, znemožnil od 1. března svým zákazníkům přeskakování nebo přetáčení reklamy.

Ve středu však komerční ředitel skupiny Prima Vladimír Pořízek oznámil, že se zavedení nových pravidel pro omezení přetáčení posunulo u všech operátorů na 1. června.

Prima: Přetáčení reklam nás poškozuje

Prima podle Pořízka přichází kvůli přetáčení reklam v internetovém vysílání každoročně o stovky milionů korun. „Zdroje z reklamních příjmů jsou pro nás coby komerční televizi zcela zásadní. V praxi jde o hlavní zdroj financování výroby našich pořadů. Stále rostoucí trend zpětného sledování pořadů a s tím spojeného přetáčení reklam v kombinaci se všeobecným trendem růstu cen, který zvyšuje náklady na produkci pořadů, je pro naši skupinu nadále neúnosný,” sdělil.

Prima končí na O2 TV

Ekonomika

Operátorům poskytujícím on-line vysílání nabídne Prima různé varianty úprav přetáčení reklam. V první variantě budou moct diváci reklamy přeskočit během zpětného sledování po méně než polovině reklamního bloku. V druhé bude televizní reklamní blok nahrazen kratší on-line reklamou a ve třetí variantě operátor zcela vykoupí práva na možnost přeskakování reklamy. Čtvrtou možností je, že operátor nezvolí žádnou z dříve zmíněných variant, a v tom případě bude podle Primy muset přetáčení reklamy zakázat.

„Je zřejmé, že nový tržní standard pro podmínky distribuce televizních kanálů v prostředí IPTV (televizního vysílání přes internet, pozn. red.) je nutné projednat a připravit mnohem důkladněji, což si žádá mnohem více času,” sdělil mluvčí O2 David Solnař k oznámení Primy o odkladu omezení.

Finanční požadavky Primy jsou přemrštěné, tvrdí O2

Podle předchozích vyjádření O2 měla Prima přemrštěné finanční požadavky za zachování možnosti zpětného zhlédnutí a přetáčení programů. V konečném součtu by to podle operátora znamenalo zdražení měsíčních tarifů O2 TV o desítky procent. Prima to na začátku února popřela. Skupina tehdy uvedla, že za distribuci tzv. lineárních kanálů a odloženou sledovanost požaduje navýšení poplatku o méně než pět korun v přepočtu na jednu domácnost.

Skupina Prima provozuje celoplošné televizní vysílání programů Prima, CNN Prima News, Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Love, Prima Krimi, Prima Star a Prima Show. Kromě toho patří skupině také weby, například iPrima.cz. Operátor O2 je prostřednictvím O2 TV největším provozovatelem digitálního televizního vysílání v Česku. Počet zákazníků některého z tarifů služby O2 TV dosáhl podle posledních údajů k loňskému 30. září 586 000, což bylo meziročně o 83 000 více.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám