Hlavní obsah

Přes 100 tisíc lidí se zajímalo o zrušení účtu na Spotify. Kvůli jedinému moderátorovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke sporu známých hudebníků s americkým moderátorem Joem Roganem kvůli rasismu a dezinformacím o covidu-19 nejsou lidé lhostejní. Analytická firma SimilarWeb zjistila, že množství návštěv stránek, kde se vyřizují žádosti o zrušení účtu, vzrostlo v souvislosti s touto kauzou trojnásobně.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ještě v polovině ledna, tedy před vypuknutím celé kauzy, navštívilo stránku pro zrušení členství ve Spotify 39 924 lidí. Na konci ledna to bylo už 118 168 návštěv.

„To je obrovský skok. Znamená to, že lidé byli tímto problémem znepokojeni a okamžitě na nastalou situaci reagovali. Uvidíme, zda bude tento trend stoupat dál, což by byl již pro Spotify problém,” řekla Seema Shahová, která vede výzkumný tým ve společnosti SimilarWeb.

Je však vhodné podotknout, že Spotify má na 180 milionů uživatelů. I kdyby si všech 118 tisíc návštěvníků účet opravdu zrušilo, citelný zásah to pro společnost nebude.

Foto: Gregory Payan, ČTK/AP

Americký moderátor Joe Rogan

První se ozval Neil Young

Spor mezi známými osobnostmi a platformou Spotify se rozhořel právě koncem ledna, kdy se legendární rocker Neil Young rozhodl stáhnout všechny své písně ze Spotify kvůli podcastu šířícímu fámy o pandemii. Rocková hvězda tehdy ukázala prstem přímo na Rogana a jeho podcast Joe Rogan Experience (JRE).

„Chci dát na vědomí, že chci, aby moje hudba byla stažena z nabídky platformy. Mohou mít buď Rogana, nebo Younga. Ne oba. Spotify šíří lživé informace o vakcínách, což by mohlo způsobit smrt těch, kteří by uvěřili jejich dezinformacím,“ prohlásil tehdy Young.

Kvůli dezinformacím o covidu chce Spotify opustit už i zpěvačka Mitchellová

Kultura

Do Spotify se kvůli tomu pustila následně také kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová. „Nezodpovědní lidé šíří lži, které stojí lidské životy,“ uvedla na svém webu. Podcastera Rogana výslovně nejmenovala. Vyjádřila ale solidaritu Youngovi a globální vědecké a zdravotnické komunitě.

Terčem kritiky nebyl Rogan pouze kvůli šíření dezinformací o covidu-19, ale také kvůli používání rasových nadávek ve svém podcastu Joe Rogan Experience (JRE). Ten je mimochodem nejposlouchanějším podcastem na světě, každou epizodu si v průměru pustí asi 11 milionů lidí.

Rogan se za rasistické urážky minulý týden omluvil, načež bylo 113 epizod podcastu smazáno. O tom, že by byly smazány i epizody týkající se dezinformací o covidu-19, ale nepadlo ani slovo.

Roganova omluva: Slibuji, že názory vyvážím. Dezinformátor ale nejsem

Zahraniční

Spotify blokovat nebude

K celému problému se minulý týden vyjádřil také generální ředitel Spotify Daniel Ek v otevřeném dopise zaměstnancům: „Některé komentáře Joea Rogana jsou nejen neuvěřitelně zraňující, ale chci objasnit, že nereprezentují hodnoty této společnosti. Vím, že tato situace zanechává mnohé z vás vyčerpané, frustrované a nevyslyšené.“

Přesto Spotify o blokaci známého moderátora vůbec neuvažuje. „I když důrazně odsuzuji to, co Joe řekl, a souhlasím s jeho rozhodnutím odstranit minulé epizody z naší platformy, uvědomuji si, že někteří budou chtít víc. A chci velmi jasně říci jeden bod – nevěřím, že umlčení Joea je řešením,“ uvedl Ek ve zprávě zaměstnancům.

Foto: Janerik Henriksson, ČTK/AP

Generální ředitel Spotify Daniel Ek

Ek zdůraznil, že „kritické myšlení a otevřená debata jsou to, co pohání skutečný a nezbytný pokrok“. Dále dodal, že je podle něj důležitá podpora tvůrců z nedostatečně zastoupených komunit, a proto bude Spotify investovat 100 milionů dolarů do „licencování, vývoje a marketingu hudby a zvukového obsahu od historicky marginalizovaných skupin“, tedy do sociálně vyloučených skupin obyvatelstva.

To je mimochodem stejná suma, jakou v květnu 2020 zaplatila společnost Spotify moderátorovi za exkluzivní smlouvu na jeho podcast. V současnosti je podcast JRE nejposlouchanější na světě, každou epizodu si v průměru pustí asi 11 milionů lidí.

Koupě odpustku? Místo blokace Rogana dá Spotify 100 milionů dolarů na charitu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám