Hlavní obsah

Přehrávač od Samsungu si poradí s Blu-ray i HD-DVD

Společnost Samsung Electronics uvede příští rok DVD mechaniku, která bude schopná přehrát jak HD-DVD tak Blu-ray média. Sdružení, která stojí za vývojem nových disků s kapacitou několika desítek gigabytů, se totiž na sjednoceném formátu nedohodla.

Článek

"Sjednocený standard bychom samozřejmě uvítali, avšak velice pravděpodobně se jej nedočkáme. Proto si myslíme, že bude dobré přijít s vlastním řešením, které přehraje oba typy disků," uvedl ředitel Samsungu Choi Gee-sung v rozhovoru pro deník Financial Times Deutschland.

"Nebude to jednoduché, ale naše řešení dodáme na trh už v roce 2006. Zákazníci by jinak byli příliš zmatení," dodal v úterním interview.

Představitelé Samsungu nicméně spíše věří v technologii Blu-ray a to díky její vyšší kapacitě než jakou je schopno nabídnout HD-DVD. Podle nich také Blu-ray média excelují v otázce bezpečnosti uložených dat. 

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Výroba HD-DVD bude na druhou stranu levnější, HD-DVD mechaniky budou také zpětně kompatibilní s dnešními DVD a CD médii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám