Hlavní obsah

Portál občana má novou podobu i funkce. Od ledna bude ovládat i eDoklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes Portál občana si mohou lidé on-line vyřídit zdarma výpisy z různých registrů a rejstříků, za které na přepážce platí i stovky korun, zjistit bodový stav řidiče či si nastavit upozornění na konec platnosti občanského i řidičského průkazu. Mnozí ale o této možnosti neví, nebo jim portál přišel složitý. Od pondělí má portál nový vzhled i funkce.

Foto: Portál občana

Nová podoba Portálu občana

Článek

„Snažili jsme se, aby nový portál byl pro uživatele co nejvíce intuitivní. Největší novinkou je nový vzhled datových schránek, který jsme se snažili vytvořit po vzoru e-mailových klientů, na jejichž používání jsou uživatelé zvyklí,“ řekl Martin Mesršmíd, ředitel Digitální a informační agentury, která má Portál občana na starost.

Právě napojení datových schránek do Portálu občana je jednou z nejvyužívanějších služeb. Portál využívá 364 tisíc uživatelů, přičemž dohromady je s ním propojených 424 tisíc datových schránek. Propojených schránek je nicméně jen desetina ze zhruba čtyř milionů existujících datovek. Ty mají ze zákona zřízeny všichni podnikatelé. Z nich ovšem stovky tisíc schránky ignorují a řada dalších je využívá jen málo. A to i proto, že jejich dosavadní podoba nebyla moc přehledná.

Občanku v mobilu můžete mít od ledna. Policie ji ale zatím neuzná

Domácí

„V Portálu občana můžete mít například všechny své datové schránky na jednom místě a přepínat mezi nimi bez složitého přihlašování a odhlašování. Nově zde naleznete i trvalé zálohování zpráv,“ dodal Mesršmíd. Pokud nemáte datovou schránku propojenou s portálem, tak se zprávy po 90 dnech mažou nebo si musíte u provozovatele zřídit placený trezor. Propojením s portálem na adrese portalobcana.gov.cz dostanete archiv na datové zprávy s kapacitou jeden gigabyte.

Portál je nově vyladěný pro fungování na chytrých telefonech. Dokončuje se ale i přímo mobilní aplikace, která bude dostupná v lednu v App Store i Google Play.

Další hlavní změnou, která se objeví začátkem roku, bude možnost spravovat své eDoklady v portálu. V něm bude vidět přehled mobilních zařízení, na kterých má uživatel nainstalovanou aplikaci eDoklady, což bude zpočátku digitální občanský průkaz. Další novinky budou zahrnovat upozornění na změnu bodového konta řidiče nebo online registraci do systému Drozd pro cestovatele.

Termín digitalizace stavebního řízení v ohrožení. Bartoš sáhl k nouzovému řešení

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám