Hlavní obsah

Politika na internetu: co ukázal triumf švédské Pirátské strany ve volbách

Právo, Novinky, Zdeněk Nevělík

„Staří politici to nechápou, témata týkající se informačních technologií vidí jako samostatné problémy. Žijí daleko od klávesnice a nejsou připojení,“ prohlásil zakladatel švédské Pirátské strany Rick Falkvinge. Jeho partaj, bojující za volné stahování z internetu, svým úspěchem ve volbách do europarlamentu ohromila. Není ani zdaleka ale jediná, kdo se snaží získat voliče pomocí internetu.

Foto: Bob Strong, Reuters

Příznivci švédské pirátské strany

Článek

Jestliže Barack Obama vyhrál prezidentské volby i díky obratnému využití informačních technologií, čerstvý euroúspěch Pirátské strany dokazuje, že internet a s ním spojené téma ochrany osobních údajů jsou politicky vysoce atraktivní, samozřejmě zejména pro mladé voliče.

„Piráti“, kteří jsou pro bezplatné sdílení a stahování internetových souborů a pro přísnější ochranu soukromých dat v síti, získali zcela nečekaně 7,1 procenta hlasů a jedno křeslo v Evropském parlamentu (EP). „Je to neuvěřitelné ocenění, které navíc pochází přímo od občanů,“ přiznal 37letý Falkvinge, který se živí jako IT podnikatel.

Foto: Bob Strong, Reuters

Leader švédské pirátské strany Rick Falkvinge

Jeho strana, která vznikla v lednu 2006 skoro žertem, podle agentury AFP oslovila zejména mladé a vzdělané muže, kterým se nelíbí zákony postihující sdílení souborů a autorizující kontrolu uživatelů moderních elektronických komunikačních prostředků.

Úspěch strany přinesla kauza Pirate Bay

Až na trojnásobek se najednou zvýšil počet členů strany v dubnu, kdy stockholmský soud poslal čtyři Švédy na rok do vězení za porušování autorského práva, kterého se měli dopustit spravováním portálu pro sdílení souborů Pirate Bay. [celá zpráva]

Foto: Bob Strong, Reuters

Příznivci švédské pirátské strany

Nyní má strana pobočky ve 20 zemích. Podle Falkvingeho státní dozor ohrožuje „způsob života generace, která přišla k urnám, aby bránila své technologické svobody“. „Pirátská strana využila nového rozdělení ve švédské politice, které se týká toho, kdo má mít právo rozhodovat o znalostech,“ shrnul politolog Ulf Bjereld z Gothenburgské univerzity.

Webem na Berlusconiho

V Itálii vzbudil zase malou senzaci úspěch kandidátky levice Debory Serracchianiové, která v severském regionu Friuli Venezia Giulia (Furlansko-Julské Benátsko) dostala o bezmála deset tisíc preferenčních hlasů více než premiér Silvio Berlusconi. Mimo jiné díky webu.

„Vzbudím se, podívám se na výsledky a ve Friuli Venezia Giulia poráží Debora „papá“ 73 910 ku 64 286,“ napsala vítězka na svém blogu s odkazem na aféru týkající se nevyjasněných vztahů mezi Berlusconim (72) a 18letou Noemi Letiziovou, jež ministerskému předsedovi říká mile „papá“.

„Jsem přešťastná, že jsem porazila Berlusconiho, už jenom kvůli tomu to stálo za to,“ dodala Debora. „Musím poděkovat (Dariovi) Franceschinimu (předsedovi levicové Demokratické strany) za to, že ve mě věřil... Ale není pochyb, že síť mi poskytla odraz, který jsem potřebovala k dosažení takového výsledku,“ přiznala deníku La Stampa.

Byl to totiž právě videozáznam z projevu 39leté radní za provincii Udine na schůzi sekcí Demokratické strany minulé jaro, na kterém tvrdě kritizovala vedení strany, jenž se objevil na serveru You Tube a katapultoval Deboru do vysoké politiky. Během několika dnů jej shlédly statisíce lidí. Franceschini se poté rozhodl, že jí nabídne kandidátku v evropských volbách.

Kampaň na Facebooku

Další kandidátkou, která využila moci internetu, je britská aktivistka bojující za práva Tamilů na Srí Lance i v Británii Jan Jananayagamová. Ač nakonec na mandát nedosáhla, získala podle BBC přes 50 tisíc hlasů a stala se tak jednou z nejúspěšnějších nezávislých kandidátek ve volebních dějinách ostrovů.

Jananayagamová samotná obdržela víc hlasů než některé politické strany v Londýně (například Socialistická labouristická strana či Libertas) a také více než všichni ostatní nezávislí kandidáti v Británii dohromady.

Foto: Novinky

Kampaň Jan Jananayagamové na Facebooku

Na tom všem měly velký podíl její webové stránky a Facebook, které aktivně využila. Přitom její kampaň trvala jen tři týdny. „Šlo o jedno téma (situace Tamilů), ale zaujalo velké množství členů etnických menšin. Identifikovali je s občanskými svobodami jako takovými,“ vysvětlila.

Internet ale zůstává důležitý i po volbách. V Británii např. desetitisíce odpůrců rasistické Britské národní strany (BNP), která poprvé ve volbách získala dva mandáty, zahájili kampaň odporu, ve které vyjadřují svůj nesouhlas.

Čeští počítačoví piráti chtějí do parlamentu

Ministerstvo vnitra obdrželo na konci května návrh na registraci České pirátské strany. Díky početné skupině příznivců získal přípravný výbor už krátce po svém založení dostatek podpisů pro legitimní vznik strany. Ta se chce zúčastnit předčasných voleb do Sněmovny. Strana tvrdí, že neobhajuje porušování autorských práv, ale usiluje o jejich změnu.

V nedávno zveřejněném průzkumu agentury Network Media Service vyšlo najevo, že 40 procent internetové populace v České republice stahuje z internetu především hudbu a filmy, mezi lidmi do 30 let je to dokonce více než 60 procent. Většina respondentů nesouhlasí s tvrdými postihy za porušování autorských právních norem. Podporu České pirátské straně vyjádřilo přes 50 procent účastníků výzkumu.

"Průzkum mimo jiné ukázal, že takzvané počítačové pirátství je mezi občany ČR běžný jev. I přes to, že stahování softwaru bez licence je podle platné legislativy trestný čin, nebálo se k němu přiznat 21 procent dotázaných. Stejně důležitý je názor většiny dotázaných na otázku, zda si myslí, že současná legislativa podporuje rozvoj kultury. Více než tři čtvrtiny dotázaných odpověděly na tuto otázku záporně,“ obhajuje záměry strany člen přípravného výboru Kamil Horký.

Heslo iniciativy zní „Naděje -ne nenávist“ a jejím cílem je upozornit na extremistické postoje BNP. Na internetu sbírají podpisy těch, kdo nechtějí, aby BNP představovala hlas Británie. Podle listu The Guardian se za 24 hodin k výzvě připojilo přes 26 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám