Hlavní obsah

Na Slovensku vznikne nová pirátská strana

– Bratislava
Právo, Novinky, Miloslav Fišer, Ivan Vilček (Bratislava)

Po úspěchu Pirátské strany ve Švédsku, kde se tato strana probojovala do Evropského parlamentu, vzniká podobné seskupení také na Slovensku. Slovenská Pirátská strana chce, podobně jako švédská strana Piratpartiet, změnit zákon o autorských právech a bojovat za soukromí na internetu. Informoval o tom deník SME.

Foto: Bob Strong, Reuters

Příznivci švédské pirátské strany. Ta slovenská se jí inspirovala.

Článek

Strana chce prosadit komplexní reformu autorského zákona, zrušení všeobecných patentových práv například pro léky a posílení ochrany soukromých údajů uživatelů internetu. "S podporou švédské Piratpartiet vzniká Pirátská strana i na Slovensku, budeme rádi, když se přidáte," zní první internetová prezentace strany. Slovenská Pirátská strana existuje zatím jen na internetové síti Facebook. Ve čtvrtek před polednem měla vznikající strana evidováno téměř 500 příznivců.

Organizátoři chtějí v nejbližší době zahájit petici na získání 10 000 podpisů, které jsou potřebné k úřednímu zaregistrování strany. Ta by se poté mohla ucházet o hlasy voličů například v parlamentních či komunálních volbách. Podobná strana vzniká i v Česku. [celá zpráva

Myšlenka vzniku nové strany má inspiraci ve švédských pirátech, kterým se v eurovolbách podařilo získat díky 7,13 procenta hlasů převážně od mladých lidí europoslanecké křeslo. Podobné strany existují ve Španělsku, v Polsku, ve Francii i v Německu. Vznik pirátských stran se připravuje i v Maďarsku.

Čeští počítačoví piráti chtějí do parlamentu

Ministerstvo vnitra obdrželo na konci května návrh na registraci České pirátské strany. Díky početné skupině příznivců získal přípravný výbor už krátce po svém založení dostatek podpisů pro legitimní vznik strany. Ta se chce zúčastnit předčasných voleb do Sněmovny. Strana tvrdí, že neobhajuje porušování autorských práv, ale usiluje o jejich změnu. [celá zpráva]

V nedávno zveřejněném průzkumu agentury Network Media Service vyšlo najevo, že 40 procent internetové populace v České republice stahuje z internetu především hudbu a filmy, mezi lidmi do 30 let je to dokonce více než 60 procent. Většina respondentů nesouhlasí s tvrdými postihy za porušování autorských právních norem. Podporu České pirátské straně vyjádřilo přes 50 procent účastníků výzkumu.

"Průzkum mimo jiné ukázal, že takzvané počítačové pirátství je mezi občany ČR běžný jev. I přes to, že stahování softwaru bez licence je podle platné legislativy trestný čin, nebálo se k němu přiznat 21 procent dotázaných. Stejně důležitý je názor většiny dotázaných na otázku, zda si myslí, že současná legislativa podporuje rozvoj kultury. Více než tři čtvrtiny dotázaných odpověděly na tuto otázku záporně,“ obhajuje záměry strany člen přípravného výboru Kamil Horký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám