Hlavní obsah

Policie odložila případ neonacistických internetových stránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřovatelé protiextremistického oddělení policejního prezidia museli odložit případ neonacistických internetových stránek české pobočky britské organizace Combat 18. Server byl totiž zaregistrován ve Spojených státech, podle jejichž práva se autoři stránek nedopustili trestného činu. Americká strana proto odmítla českým policistům poskytnout potřebné informace. Stránky mimo jiné informují o tom, jak by měla vypadat česká odnož britských neonacistů.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava s alternativní scénou.

Článek

"Po tom, kdo to na internet pověsil, budeme pátrat dál, ale jiným způsobem, půjdeme po něčem jiném a náhodou můžeme něco objevit třeba při domovní prohlídce," řekl dnes ČTK šéf protiextremistického odboru Jiří Weishäupl. Combat 18 je označení anglické teroristické organizace hlásící se k nacismu. Číslice 1 a 8 znamenají iniciály Adolfa Hitlera podle postavení v abecedě.

"Všechny stránky, které jsou registrovány venku, jsme nuceni odkládat, protože USA a jiné státy, kde je takhle volná demokracie, si chrání osobní údaje těchto lidí," uvedl policista. Weishäupl zdůraznil, že podle posudku odborníků jsou stránky z hlediska českého trestního řádu závadné. Vztahují se na ně paragrafy o podpoře a propagaci hnutí, které potlačuje práva a svobody občanů, zejména paragraf o podpoře a sympatiích k fašismu. Viníkům hrozí až osmileté vězení. "Americké právo vůbec tento paragraf nezná, protože tam je demokracie tak rozvinutá, že si může každý říkat, co chce," dodal Weishäupl.

O stránkách české pobočky Combat 18 informoval poprvé loni v červenci Český rozhlas. Nedávno uvedl, že krycí adresa stránek přestala fungovat. Správci newyorského serveru, pod jehož doménou neonacisté adresu svého webu skrývali, ji totiž na podnět pracovníků ČRo zrušili. Na svém původním serveru však podle rozhlasu stránky dosud existují.

Na webu je popis možných cílů teroristických útoků, mezi něž patří vietnamská tržiště, asijské restaurace, romská centra, židovská muzea a synagogy, kanceláře protirasistických organizací, zařízení pro uprchlíky, mešity i kluby homosexuálů, uvedl rozhlas. Stránkám vévodí bílý dvouocasý lev, který v tlapách svírá dubový věnec s hákovým křížem. Neonacisté na webu popisují, jak by měla vypadat organizační struktura české pobočky. Varují případné pachatele útoků před zanecháním stop na místě činu a před odhalením policií. Rozebírají, kdy je nejlepší zaútočit, zda ve dne či v noci, kdy jsou objekty většinou opuštěné.

Organizace s názvem Combat 18 vznikla v roce 1992 v Británii jako brigáda násilnických jednotek. Její členové působili jako ochranka na schůzích a demonstracích ultrapravicové Britské národní strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrej a neplať 14/2003

Hrou tohoto týdne je velmi povedená akční záležitost s přiléhavým názvem Zastřel si svého Zazu, pak jedna japonská mlátička a nakonec něco na odreagování.

Kde hledat na internetu auta

Jaro je tady a s ním začala i motoristická sezóna. Mnoho automobilistů v těchto dnech více než kdy jindy pociťuje zvláštní mrazení při míjení autosalónů...

Výběr článků

Načítám