Hlavní obsah

Podvodné e-maily zneužívají neštěstí na Haiti, spoléhají na zájem veřejnosti

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti, kteří na internetu rozesílají nevyžádanou poštu, si vzali na mušku neštěstí na Haiti. Prostřednictvím podvodných e-mailů se snaží pod záminkou humanitární pomoci z důvěřivých lidí vylákat finanční prostředky. Ty ale neputují na pomoc tamním obyvatelům, ale skončí v rukou podvodníků.

Foto: Novinky

Článek

Zvýšený zájem počítačových pirátů o tragédii na Haiti dokládá bezpečnostní analýza o stavu nevyžádané pošty antivirové společnosti Symantec. Podle ní většina těchto e-mailů spoléhá na zájem veřejnosti a ochotu pomoci.

Zemětřesení začali v lednu na Facebooku zneužívat také podvodníci z Česka. Založili totiž skupinu, v níž tvůrce sliboval, že za každého jejího člena bude odesláno 10 Kč na pomoc Haiti. Nakonec se ale ukázalo, že více než 130 tisíc členů skupiny se stalo obětí rasistického vtipu. [celá zpráva]

Pozor na e-maily od falešných Haiťanů

Další formou jsou osobní e-maily, kdy o pomoc žádá údajný obyvatel zemětřesením postiženého Haiti. Odkazy v nich neopatrného uživatele přesměrují na stránky s žádostmi o převod finanční částky na konkrétní účet či poskytnutí detailů kreditní karty k převodu peněz, což může hrozit vyluxováním účtu.

Velké nebezpečí představují podobné žádosti zaslané na mobil, na které se rozhodně nemá odpovídat. Odpovědi míří na komerční linky s vysokým tarifem, varuje americký telekomunikační operátor AT.

FBI dále varuje před tím, aby lidé posílali peníze přes organizace, které najdou na internetu po vyhledání spojení slov Haiti Relief (Haiti Pomoc), neboť odkazy většinou vedou na pochybné stránky nabízející nepoužitelné antivirové programy, popřípadě jsou na nich trojští koně, uvádí v přehledu druhů podvodů server KVFS12.

Podvodníci lákají také na novoroční slevy

Již typicky se v rámci novoročních slev snaží podvodníci nalákat důvěřivé jedince také na výhodné cenové nabídky léků, módních doplňků a hodinek, produktů pro snižování váhy, půjček a pracovních míst.

„Navzdory značnému úsilí poskytovatelů webových e-mailových služeb zabránit tomuto zneužívání jejich služeb existuje v podzemní ekonomice stále životaschopný trh nákupu a prodeje legitimních a použitelných účtů webových e-mailových služeb,“ řekl Paul Wood ze společnosti Symantec.

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Každý den koluje internetem podle statistik společnosti Cisco 150 miliard takových zpráv. Během letošního roku by se navíc množství rozesílaného spamu mělo ještě dramaticky zvýšit, a to až o 40 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám