Hlavní obsah

Počítače simulují masivní teroristické útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ALAMOS

Počítačoví odborníci ve výzkumném centru v americkém Los Alamos zkonstruovali virtuální model Spojených států. Ten dovoluje uskutečňovat teroristické útoky na území USA a okamžitě pozorovat jejich následky.

Článek

Podle deníku Washington Post jsou simulovaná města obydlena milióny virtuálních lidí, kteří chodí do práce, hrají fotbal, navštěvují nákupní centra, atd. Vědci tvrdí, že se chovají velice podobně jako jejich reálné americké protějšky. Scénu dotváří simulovaná elektrická rozvodná síť, plynová a ropná potrubí, dopravní infrastruktura, nechybí ani internet.     

Vědci města postaví, aby je vzápětí zamořili viry

Minulý týden výzkumníci odpojili v simulaci elektrárny dodávající proud pro kalifornskou oblast a zpracovali matematický model, který měl ukázat nejvhodnější místa v San Diegu pro uvolnění biologických látek. 

"Snažíme se být těmi nejlepšími teroristy," sdělil James P. Smith, který pracuje na simulacích rozšiřování virových nákaz. "Když však něco úspěšně dokončíme, tak jsme rádi, že nepatříme k teroristům," dodal.

Jedna simulace stojí desítky miliónů dolarů

Federální vláda vidí v simulacích teroristických útoků mocnou zbraň proti nejrůznějším záškodníkům. Díky modelovým situacím se totiž dá na eventuální útoky lépe připravit. Získané informace jsou pečlivě tajeny a na veřejnost se jejich podrobnosti nesmí dostat.

"Jestliže se výsledky testů dostanou do nepovolaných rukou, tak mohou být proměněny v ničivé zbraně proti Američanům. V podstatě jde o teroristické recepty," dodávají výzkumníci.

Cena jednotlivých simulací se odhaduje na několik desítek miliónů dolarů a jako taková je trnem v oku mnoha kritiků těchto postupů. Ti tvrdí, že není potřeba zacházet do přílišných podrobností virtuálních teroristických útoků, jako se tomu děje v současnosti, čímž dojde ke zlevnění testů i jejich menší zneužitelnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám